Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt; Orbán Viktor találkozott Volodimir Zelenszkijjel

Külföld, 2023.12.10

Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.

Orbán Viktor Argentínában A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen Alberto Fernández leköszönő államfő feltette utódjára az elnöki vállszalagot.

Beiktatási beszédében az 53 éves politikus drasztikus gazdasági átalakításról beszélt; úgy fogalmazott, nincs alternatívája egy "költségvetési sokkterápiának".

Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani.

"Ma új korszak kezdődik, megkezdődik Argentína újjáépítése" - jelentette ki az új elnök.

"Nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának. Újfent azt mondom: nincs pénzünk" - tette hozzá.

A ceremónián részt vett mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, VI. Fülöp spanyol király, Gabriel Boric chilei, Luis Lacalle Pou uruguayi, Santiago Pena paraguayi és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A beiktatási ünnepségen készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.
(MTI)

Galériánk

Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában Orbán Viktor Argentínában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!