Bekérette a londoni külügy az iráni ügyvivőt Nagy-Britanniában dolgozó újságírókat érő fenyegetések miatt

Külföld, 2023.02.20

Bekérették hétfőn a brit külügyminisztériumba Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét Nagy-Britanniában dolgozó újságírókat ért fenyegetések miatt.

A tárca hétfő esti tájékoztatása szerint a brit kormány szankciókat is elrendelt iráni katonatisztek és bírók ellen a tiltakozókkal szembeni fellépés miatt.

A londoni külügyi közlemény szerint James Cleverly külügyminiszter utasítására Vijay Rangarajan, a minisztérium közel-keleti ügyosztályának vezérigazgatója hétfőn bekérette Mehdi Hosszeini Matin iráni ügyvivőt, akinek kifejtette, hogy London nem tűri a médiaszabadságot érő támadásokat és nagy-britanniai lakosok elleni életveszélyes fenyegetéseket.

Cleverly közölte: Nagy-Britannia minden esetben fellép olyan országokkal szemben, amelyek fenyegetik a véleménynyilvánítás és a média szabadságát.

A brit külügyminiszter hozzátette: a brit kormány alapvető értékként tartja számon e szabadságjogokat.

A diplomáciai fellépés közvetlen előzményeként a Londonban működő ellenzéki iráni tévétársaság, az Iran International a hétvégén közölte: a csatorna elleni külföldi fenyegetések a Scotland Yard tájékoztatása szerint olyan súlyossá váltak, hogy a rendőrség már nem tudja enyhíteni a társaság munkatársait és általában a lakosságot fenyegető veszélyeket.

A tévétársaság közleménye szerint az Iránból érkező, "állami támogatással" küldött fenyegetések jelentős eszkalációja és a londoni rendőrség ajánlása nyomán az Iran International úgy döntött, hogy bezárja délnyugat-londoni stúdióját és Washingtonból folytatja napi 24 órában sugárzott műsorainak közvetítéseit.

Néhány hónapon belül másodszor történik hasonló diplomáciai incidens a két ország között.

Az Iran International legutóbb novemberben közölte: értesítést kapott a Scotland Yardtól arról, hogy két munkatársa és családtagjaik életét hiteles forrásokból származó értesülések szerint "azonnali és jelentős kockázatok" fenyegetik.

James Cleverly brit külügyminiszter akkor is bekérette Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel hivatalosan tudatta, hogy a brit kormány nem tűri újságírók vagy bármely más nagy-britanniai lakos bármilyen megfélemlítését vagy életének veszélyeztetését.

Teherán annak idején kiadott hivatalos reakciójában nevetségesnek nevezte ezeket a vádakat, de egy magas rangú iráni kormánytisztviselő a BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint nem sokkal korábban terrorszervezetnek minősítette a londoni székhelyű iráni tévétársaságot.

A londoni külügyminisztérium hétfőn beszámolt arról is, hogy több partnerországgal együtt szankciókat rendelt el nyolc olyan iráni tisztviselő ellen, akiket felelősség terhel az iráni népet sújtó elnyomó intézkedésekért.

Az érintettek között van az iráni Forradalmi Gárda öt parancsnoki rendfokozatú tisztje. Egyikük egy olyan országrészben áll a fegyveres testület helyi alakulatainak élén, ahol gyerekeket gyilkoltak meg tiltakozó megmozdulások során.

A szankciókkal sújtott iráni tisztviselők között van három olyan törvényszéki bíró is, aki halálbüntetést szabott ki a demonstrációk több résztvevőjére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!