Belga, észt és svájci politikus jelöltette magát az Európa Tanács főtitkári posztjára

Külföld, 2024.01.11

Hárman jelöltették magukat az Európa Tanács (ET) főtitkári posztjára a január 10-én lejárt határidőig: Didier Reynders belga, Indrek Saar észt, valamint Alain Berset svájci politikus - közölte a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet csütörtökön.

A strasbourgi tájékoztatás szerint az Európa Tanács miniszteri bizottsága márciusban hallgatja meg a három indulót, majd dönt a jelöltek végleges, esetleg szűkített listájáról. A végső döntést a tagállamok parlamenti képviselőiből álló parlamenti közgyűlés (PACE) hozza majd meg a júniusi ülésszakon.

Az új vezető ötéves megbízatása 2024. szeptember 18-án kezdődik.

A jelöltek között szerepel Didier Reynders jelenlegi belga uniós igazságügyi biztos, aki korábban belga külügyminiszer, védelmi miniszter és pénzügyminiszter is volt. Indrek Saar 2015 és 2019 között kulturális miniszterként tevékenykedett az észt kormányban. Alain Berset 2012-től 2023. december végéig a svájci államszövetség elnöke volt, azt megelőzően belügyminiszterként szolgált.

A jelenlegi főtitkár, korábbi horvát külügyminiszter és európai ügyekért felelős miniszter, Marija Pejcinovic Buric 2019 óta tölti be a tisztséget.

A miniszteri bizottság még 2007-ben úgy foglalt állást, hogy a jövőben a szervezet főtitkára állam- vagy kormányfői tapasztalattal rendelkezzék, vagy pedig miniszteri, illetve ennek megfelelő szintű magas beosztást tudhasson maga mögött.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot 1949-ben hozták létre azzal a céllal, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát. Magyarország 1990-ben csatlakozott a jelenleg 46 tagot számláló szervezetbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!