Belgiumban meredeken emelkedett az antiszemita cselekmények száma

Külföld, 2024.01.25

Belgiumban meredeken emelkedett az antiszemita incidensek száma a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadáas óta - állapította meg a belga diszkriminációellenes hatóság (Unia) csütörtökön közzétett felmérésében.

Tavaly október és december eleje közötti két hónapban a hatóság 91 antiszemita cselekményre figyelmeztető bejelentést kapott, miközben átlagban havonta négy vagy öt ilyen jellegű felhívás érkezik az Uniához. A bejelentett esetek főként online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos incidensek voltak, a hatóság emellett kilenc esetben vette fel a kapcsolatot az ügyészséggel és a rendőrséggel fizikai bántalmazás és rongálás miatt.

Az elmúlt 5 évben kezelt, antiszemitizmussal kapcsolatos ügyek 85 százaléka online térben történt gyűlöletbeszédet és 10 százaléka gyűlöletbűncselekményt érintett. Az esetek valamivel több mint fele a flamand régióban történt, kétségtelenül a jelentős antwerpeni zsidó közösség jelenléte miatt - mutatott rá a felmérés.

Jelentésében az Unia több ajánlást is megfogalmazott az antiszemitizmus elleni fellépés megerősítésére. A hatóság szerint sürgősen javítani kell az antiszemita incidensek rendőrségi és ügyészségi nyilvántartását és jelentését. Emellett az antiszemitizmus elleni küzdelmet be kell építeni a rasszizmus elleni cselekvési tervekbe és az iskolai tantervekbe is.

Az Unia javasolja továbbá az antiszemitizmus elleni megelőző és represszív intézkedések alapos vizsgálatát, valamint az antiszemita bűncselekmények áldozatainak nyújtott speciális támogatást és útmutatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!