Béremeléseket jelentett be a román miniszterelnök, a kormány alkalmazottainak követeléseit azonban megalapozatlannak tartja

Külföld, 2024.05.23

Egyes közalkamazotti kategóriák bérének és az országos bruttó minimálbérnek a 10 százalékos emelését jelentette be Marcel Ciolacu román miniszterelnök csütörtökön, ugyanakkor a kormány és a parlament alkalmazottainak bérköveteléseit megalapozatlannak minősítette.

A kormányfő rámutatott: a kabinet csütörtöki ülésén kiigazítják néhány, a bérfejlesztésben "lemaradt" közalkalmazotti kategória bérét, olyan mértékben, ahogyan azt az ország költségvetése lehetővé teszi.

A csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet szerint 2023 decemberéhez képest idén júniustól 5 százalékkal, majd szeptembertől újabb 5 százalékkal nő a kulturális intézményekben, a cégbíróságon, a környezetvédelmi ügynökségeken, a 20 ezernél kevesebb lakos ügyeit intéző polgármesteri hivatalokban, valamint a kizárólag saját bevételekből finanszírozott közintézményeknél dolgozók fizetése.

Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülés idején is az épület előtt tüntető, legalább 20 százalékos bérfejlesztést követelő kormányalkalmazottakra, illetve a korábban szintén spontán bérkövetelő tüntetést rendező parlamenti alkalmazottakra utalva leépítéseket helyezett kilátásba, hogy legyen miből fedezni a béremelést.

"Láttuk, hogy az érintettek elégedetlenek ezzel a béremeléssel, túl alacsonynak vélik. A kormánynak is vannak tüntető alkalmazottai, akik azt állítják, hogy túl sokat dolgoznak azért a havi ezervalamennyi euróért. Véleményem szerint a kormánynál, a parlamentnél, de a központi és helyi közigazgatásban is találhatunk megoldásokat a személyi struktúra karcsúsítására. Az így elért megtakarításokból aztán növelhetjük azoknak a fizetését, akik ezt megérdemlik" - idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség.

Hozzátette, azoknak a minisztériumoknak is végre kell hajtaniuk június 30-áig az átszervezést, amelyek eddig még nem tették ezt meg, hogy még tovább csökkentsék a közalkalmazottak számát.

Szintén csütörtökön, a szakszervezetek és munkáltatói szövetségek képviselőivel folytatott egyeztetés után Marcel Ciolacu közösségi oldalán jelentette be, hogy júliustól 3700 lejre (288 ezer forint) nő a bruttó minimálbér, ami a kormányfő szerint 2217 lej (megközelítőleg 173 ezer forint) nettót jelent.

Ugyanakkor az év végéig érvényben marad az az intézkedés, amely szerint a minimálbér összegéből 200 lejt adómentesen adhatnak a munkáltatók.

"Jó úton haladunk az európai minimálbér bevezetése felé" - hangsúlyozta a román kormányfő.

Romániában legutóbb tavaly októbertől emelte a kormány a minimálbért a korábbi 3000-ről 3300 lejre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!