Berlini merénylet - Merkel több segítséget ígér a tavalyi berlini gázolásos merénylet sebesültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak

Külföld, 2017.12.18

Németország együttérzéséről biztosította Angela Merkel kancellár hétfőn az egy ével ezelőtti berlini gázolásos merénylet halálos áldozatainak hozzátartozóit és sebesültjeit, és az eddiginél több segítséget ígért nekik.

A kancellár a tavaly december 19-én történt iszlamista terrortámadás 12 halálos áldozatának hozzátartozóival és a több mint 70 sebesült képviselőivel szervezett hétfői találkozója előtt egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja a személyes találkozást, amelyen ismételten biztosítani kíván minden érintettet arról, hogy Németország osztozik fájdalmukban.

Azt is világossá teszi majd, hogy a kormány erőteljesen törekszik a sebesülteknek és az áldozatok hozzátartozóinak nyújtott támogatások növelésében, hatékonyságuk javításában.

A kormánya és személyes tevékenységével szembeni bírálatokról szólva hozzátette: tudja, hogy vannak, akik szerint korábban kellett volna sort keríteni a találkozóra, és ismeri az áldozatok érdekeinek képviseletével foglalkozó kormánymegbízott új jelentésében megfogalmazott kritikát is.

Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a kancellár meg akarja hallgatni az érintettek véleményét arról, hogy mit kellett volna másként tenni, és meg akarja beszélni velük a terrortámadás ügyéből levont tanulságok alapján tervezett kormányzati lépéseket.

A szóvivő hangsúlyozta: a kormányban igen figyelmesen tanulmányozták az áldozatok hozzátartozóinak december elején közzétett nyílt levelét, amelyből kitűnik, hogy nagy szükség van a találkozóra. Sokakban erős a késztetés, hogy személyesen mondják el javaslataikat Angela Merkelnek, és tegyék meg kritikai észrevételeiket - mondta Steffen Seibert.

A nyílt levélben az áldozatok hozzátartozói elsősorban azt kifogásolták, hogy a kancellár, a szövetségi kormány és az állami intézményrendszer nem fordított rájuk kiemelt figyelmet. Kurt Beck, az érintettek érdekeinek képviseletével foglalkozó kormánymegbízott a napokban ismertetett jelentésében főleg azt bírálta, hogy túlságosan sok ügyintézéssel, bürokráciával lehet hozzájutni a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek járó pénzügyi támogatáshoz, és nincs olyan intézmény, amely összehangolná az állami szervek tevékenységét, és így valamennyi ügyre kiterjedően partner lehetne az érintetteknek.

Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet Berlinben. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal behajtott a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Azon a helyen, ahol a kamion megállt, a tér burkolatában egy fémmel kiöntött hosszú repedés emlékeztet a támadásra. Az emlékmű azt hivatott jelezni, hogy az iszlamista merénylet ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet. Az emlékművet kedden, a támadás első évfordulóján avatják fel.

Az évfordulós emlékünnepségeken számos vezető politikus mellett részt vesz Angela Merkel is, és beszédet mond Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!