Bíróság elé állítanak egy tajvani aktivistát Kínában

Külföld, 2023.04.25

Először állítanak bíróság elé egy tajvanit szeparatizmus vádjával a szárazföldi Kínában. A  férfit 8 hónapja vették őrizetbe - írta keddi számában a South China Morning Post című hongkongi lap.

A 33 éves Jang Cse-jüant a kelet-kínai Vencsou városban fogták el tavaly órákkal az után, hogy Nancy Pelosi az Egyesült Államok képviselőházának akkori elnöke Tajvanban befejezte látogatását. A legfrissebb jelentések szerint a pekingi legfőbb ügyészség, a nyomozás lezárultával, engedélyezte letartóztatását, a férfinak a szárazföldi Kínában végzett tevékenységéről ugyanakkor nem közöltek részleteket.

Jangot, aki Tajvanban a Tajvani Nemzeti Párt (TNP) alapító alelnöke és törvényhozási képviselőjelölt is volt, azzal vádolják, hogy régóta a sziget függetlenségének szószólója. Pártja célja Tajvan függetlenségének a népszerűsítése, és annak elérése, hogy Tajvan önálló államként csatlakozhasson az ENSZ-hez.

A Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokat kezelő tanács (MAC) Tajpejben Jang azonnali szabadon bocsátására szólított fel, és arról számolt be, hogy a hazaküldésére vonatkozó többszöri kérésük válasz nélkül maradt. Jangot tavaly augusztus 5. óta ismeretlen helyen házi őrizetben tartották, és erről családját is értesítették.

A "makacs tajvani függetlenségi erők", amelyek szeparatista megjegyzéseket tettek és szeparatista tevékenységet folytattak, "nem menekülhetnek a nemzeti jog szigorú büntetése alól" - jelentette ki akkor Ma Hsziao-kuang, a tajvani ügyekért felelős kormányzati iroda szóvivője.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és vezetése többször aláhúzta: ha kell, akár erővel gondoskodik az újraegyesítésről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!