Bírósági per akadályozza a marosvásárhelyi katolikus iskola önálló intézménnyé válását

Külföld, 2024.01.31

Bírósági per akadályozza a megszüntetett marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolt osztályainak önálló intézménnyé alakulását, így hiába foglalná bele az iskolahálózatba a marosvásárhelyi önkormányzat, a döntésnek nem lehetne érvényt szerezni - nyilatkozta szerdán az MTI-nek Tamási Zsolt.

A megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója - aki jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a felszámolt iskola osztályait - arra emlékeztetett, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat 2023. augusztus 31-én elfogadta 326-os számú határozatát, amelyben kezdeményezte a 2024-2025-ös tanévtől a katolikus iskola újbóli létrehozását. Az önkormányzati döntést a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon, és az újraalapítás egyik kezdeményezőjeként a római katolikus egyház is csatlakozott a perhez az önkormányzat oldalán.

Tamási Zsolt rámutatott: a bírósági eljárás ideje alatt hiába hoznak bármilyen határozatot az iskola ügyében, az nem végrehajtható.

Az igazgató ezzel a marosvásárhelyi képviselőtestület keddi ülésére utalt, amelyen az önkormányzati képviselők a megyeszékhely 2024/2025-ös tanévre szóló iskolahálózatáról szavaztak. Az önkormányzat szándéka szerint a katolikus iskola osztályai a Bolyai Farkas Gimnáziumból kiválva önálló intézményként működtek volna a következő tanévtől, de a Maros megyei tanfelügyelőség után a román oktatási minisztérium sem támogatta a tervet. Így a tanfelügyelőség verziója került napirendre, amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának támogatása nélkül nem kapta meg a kellő számú voksot.

Tamási Zsolt hangsúlyozta: a következő tanévre szóló iskolahálózatról a későbbiekben is lehet dönteni, változtatásokat eszközölni, erre a korábbi években is volt példa. Ha megszületne a bírósági döntés az újraalapításról, bele kellene fogni - mondta. De addig az iskolahálózatra vonatkozó döntés "kísérő jelenség", a végkifejlet szempontjából "nincs akkora relevanciája" - tette hozzá.

Kifejtette: a per, közigazgatási procedúrák nem akadályozzák a katolikus iskola osztályainak működését, a beiskolázási folyamatot. Az osztályok betelnek, és a diákok tudják, melyik iskolát választják, mivel a katolikus osztályok más kóddal vannak jelölve, más épületben zajlik az oktatás. "Ilyen szempontból ez az egész huzavona arról szól, hogy a keresztlevelet hogyan tisztázzuk, és nem arról, hogyan működik az intézmény" - mondta az aligazgató, aláhúzva, hogy az iskola helyzetét rendezni kell.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke két hete a Maszol hírportálnak úgy nyilatkozott: amennyiben az ügyet nem sikerül helyben megoldani - mivel folyamatosan elakasztják -, akkor kormányzati szinten kell megoldást találni rá. Azt is mondta, hogy a katolikus iskola újbóli létrehozásához az épület problémáját kell megoldani, mivel úgy tűnik, a román közösséget az ingatlan érdekli. A római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott főépületben román elitiskola, az Unirea Főgimnázium működik, a katolikus osztályok a melléképületben kaptak helyet.

"Folyamatos félelem van az Unirea gimnázium részéről irányunkban, hogy mi őket kiszorítjuk" - jelentette ki erre reagálva az MTI-nek Tamási Zsolt. Emlékeztetett: a román iskola - arra hivatkozva, hogy érintett az ügyben - a korábbi perekhez is csatlakozott, amelyek végül a katolikus iskola felszámolásához vezettek.

A marosvásárhelyi iskola bejegyzési folyamatát azért kellett újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületében folytatta a működését, de ehhez a Bolyai-gimnázium biztosítja számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát 2018-ban miniszteri rendelettel kellett újra létrehozni, miután korábbi alapításában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató, valamint Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A bűnvádi eljárást tavaly szeptemberben szüntették be. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!