Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a román szociálliberális kormány ellen a jobbközép ellenzék

Külföld, 2018.06.20

A bukaresti szociálliberális kormány leváltása érdekében terjesztett bizalmatlansági indítványt a parlament elé szerdán a jobbközép ellenzék 152 törvényhozója, akik szerint a Viorica Dancila vezette kabinet Románia leggyengébb kormánya 1990 óta.

A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) a magas infláció, a hitelek drágulása és az igazságügyi reform miatt bírálja a kormányt, indítványukat pedig két kisebb ellenzéki párt is támogatja.

"Ha PSD-ALDE koalíció a választási kampányban elárulta volna, hogy a bűnözők érdekében akar kormányozni és Dancila lesz a kormányfő, nem szavazták volna meg őket" - mondta Raluca Turcan, a PNL frakcióvezetője, az ellenzék azon meggyőződésére utalva, hogy a kormánypártok saját korrupt politikusaik megmentése érdekében akarják korlátozni az ügyészek mozgásterét és enyhíteni a büntetőjog szigorát.

A PNL vezérszónoka szerint Dancila alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea, s Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének utasításait hajtja végre, akinek az akaratával nem mer szembeszállni. Dragneát egy korrupciós ügyben kapott, felfüggesztett börtönbüntetése akadályozta meg abban, hogy magának követelje a miniszterelnöki tisztséget, és másik két korrupciós ügyben is eljárás van folyamatban ellene.

Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélekedett: Dancila nemcsak nevetségessé teszi Romániát, de "kizárja" az országot Európából, még mielőtt - jövő januártól - átvehetné az unió soros elnökségét.

A papírforma szerint az RMDSZ-szel is együttműködő szociálliberális kormánytöbbségnek nem kell aggódnia a Dancila-kabinet sorsáért. Az utóbbi hetekben több kormánypárti képviselő átült ugyan az ellenzékhez, de a veszteséget más ellenzéki honatyák átcsábításával sikerült pótolnia a koalíciónak.

Romániában két olyan eset volt, amikor az ellenzéknek, egy pedig, amikor a kormánytöbbségnek sikerült bizalmatlansági indítvánnyal leváltania a kormányt. A házszabályban rögzített évi két bizalmi szavazás lehetőségét azonban a mindenkori ellenzék sokkal gyakrabban ki szokta használni, a fokozott médiaérdeklődés mellett zajló parlamenti vitát a politikai marketing eszközeként hasznosítva.

A bizalmatlansági indítványt öt napon belül fel kell olvasni a parlament plénuma előtt, újabb három napon belül pedig meg kell szervezni a szavazást a kormány sorsáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!