Bozo Petrov: a Híd nem akarja megbuktatni a horvát kormányt

Külföld, 2017.04.27

Értetlenségének adott hangot Bozo Petrov, a kisebbik horvát kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) és a parlament elnöke csütörtökön amiatt, hogy Andrej Plenkovic kormányfő a Híd három miniszterének felmentését kérte, de - mint mondta - nem akarják megbuktatni a kormányt.

A csütörtöki kormányülésen a Híd miniszterei közül három - Vlaho Orepic belügyminiszter, Slaven Dobrovic környezetvédelmi és energetikai miniszter, valamint Ante Sprlje igazságügyi miniszter - a kormány azon döntése ellen szavazott, hogy utasítsák vissza az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (SDP) a Zlatko Maric pénzügyminiszter visszahívására vonatkozó indítványát. A Maricshoz hasonlóan a nagyobbik kormánypárt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben politizáló Plenkovic ezután a három miniszter leváltását kérte.

Petrov rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: Andrej Plenkovic három olyan minisztertől akar megválni, akik mögött eredményes munka áll.

A Híd vállalja a felelőséget négy miniszteréért a kormányban (Ivan Kovacic első miniszterelnök-helyettes, közigazgatási miniszter más elfoglaltsága miatt nem vett részt a kormányülésen), Zdravko Maric azonban a HDZ felelőssége - hangsúlyozta.

"Nem tudjuk és nem akarjuk megbuktatni a kormányt, de nem támogatunk egy olyan minisztert, aki objektív okok miatt nem lehet pénzügyminiszter" - mondta Petrov, majd megjegyezte: Plenkovicnak kell választ adnia arra, ezzel a döntésével meg akarja-e buktatni a kabinetet. Petrov mindazonáltal hozzáfűzte, ez esetben a HDZ egy éven belül másodszor buktatná meg saját kormányát.

"A Híd mindig az átláthatóság és az állammal szembeni felelőség mellett fog kiállni" - húzta alá.

Az SDP pénteken nyújtott be a parlamentben bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mivel korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

Plenkovic úgy vélte: bár Maric egy ideig valóban az Agrokor alkalmazottja volt, nem tudhatta, mi történik a konszernben és nem terheli felelőség azért, ami az elmúlt hónapokban és hetekben történt.

Az SDP azt is felrótta Maricnak, hogy korábban még államtitkárként kedvezményes hitelt kapott a Horvát Postabanktól (HPB). A kormányfő szerint viszont nem törvénysértő, hogy Maric a HPB felügyelőbizottságának tagjaként alacsony kamatozású kölcsönt vett fel a pénzintézettől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!