Brexit - Barnier: az EU készen áll a biztonságot érintő együttműködés kialakítására

Külföld, 2018.08.31

Az Európai Unió felkészült egy, a biztonsági együttműködést is érintő, példátlanul szoros partnerség kialakítására az Egyesült Királysággal, ugyanakkor a földrajzi jelzések és  több más kérdés rendezése még elintézésre vár - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken Brüsszelben.

Barnier Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott egynapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Nagy-Britannia uniós kilépését követően is a legfontosabb és legkomolyabb témák egyike a polgárok biztonsága lesz. A tárgyalások folyamán ezért az EU ismét hangsúlyozta, készen áll egy szoros együttműködés kialakítására a belső biztonságot érintő kérésekben a kontinens stabilitásának biztosítása érdekében - szögezte le.

Ehhez megállapodásra kell jutni az információ megosztásának részleteiről, a büntetőjogi kérdésekről, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról - tette hozzá.

Aláhúzta, az Európai Unió Galileo nevű űrprogramja keretében felbocsátott műholdak polgári és kereskedelmi használata továbbra is hozzáférhető lesz Nagy-Britannia és vállalatai számára.

Barnier kijelentette, a brit kiválás nem vezethet a szellemi tulajdonjogok elvesztéséhez. Védelmük, a személyes adatok védelmét is beleértve nemzetközi kötelesség, amelyet a kiválási dokumentumban rögzíteni kell - húzta alá. Hozzátette továbbá, a brit-ír határ kérdésének megnyugtató rendezése nélkül nem lesz megállapodás.

A főtárgyaló hangsúlyozta: az idő szűkös, de lehetséges, hogy már októberben, az uniós tagországok vezetőinek őszi csúcstalálkozóját megelőzően megállapodás születhet Nagy-Britannia uniós kiválásáról. Mint elmondta, a hat órás megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a kiválás feltételeinek rögzítése nem várhat. A cél október, de ha esetleg még több időre lenne szükség, akkor a végső megállapodás rugalmasan legkésőbb novemberben tető alá hozható lesz - tette hozzá.

Dominic Raab a sajtótájékoztatón kijelentette, sosem volt ilyen optimista a tárgyalások menetét és a kiválási megállapodás létrejöttét illetően. Mint mondta, addig azonban sok nyitott kérdést kell áttekinteni és mindkét fél számára elfogadható formában rögzíteni. Ezek között kiemelte az unió országaiban dolgozó brit állampolgárok és a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok jogainak védelmének kérdését.

Európa biztonsága Nagy-Britannia biztonságát is jelenti, ezért ennek különös hangsúllyal kell szerepelnie a megállapodásban - húzta alá a brit miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!