Brexit - Davis: az ír határellenőrzés elkerülésének megoldásán még dolgozni kell

Külföld, 2018.03.19

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint "döntő fontosságúnak" előrelépés, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, decemberben elfogadott közös állásfoglalás jelentős részét sikerült jogi szövegként átemelni a majdani kilépési megállapodás tervezetébe, de az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásán még dolgozni kell.

David Davis nyilatkozatát az általa vezetett minisztérium (DExEU) ismertette hétfőn Londonban, miután a miniszter és Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben bejelentette, hogy több sarkalatos kérdésről, mindenekelőtt a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről sikerült megállapodásra jutni.

Davis közölte: az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásáról egyelőre nincs megállapodás. A Brexit-miniszter szerint azonban London olyan szoros partneri viszonyt szeretne fenntartani az EU-val, amely nem tesz szükségessé "bizonyos külön intézkedéseket Észak-Írországgal kapcsolatban".

David Davis nem részletezte, hogy mit ért külön intézkedéseken, de a brit kormány eddig határozottan elutasította az Európai Unió azon javaslatát, amely markáns, egyedi intézkedéssel - ha egyéb megállapodás nem születik - "közös szabályozási térség" kialakítását célozza az ír sziget egészén, annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról is.

Theresa May brit miniszterelnök - miután a javaslat az EU február végén ismertetett jogi szövegtervezetében először megjelent - személyesen nevezte elfogadhatatlannak ezt a bizottsági felvetést. May érvelése szerint ugyanis ha az Európai Bizottság e javaslatát ebben a formájában érvénybe léptetnék, az az Egyesült Királyság saját belső piacát ásná alá, és veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre - vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé - helyezné át a vámhatárt.

"Nincs olyan brit miniszterelnök, aki ilyesmibe valaha is beleegyezne" - fogalmazott akkori parlamenti állásfoglalásában Theresa May.

A hétfőn előterjesztett 129 oldalas kilépési megállapodás-tervezetben - amelynek egyes pontjaiban Davis és Barnier megállapodásra jutott - azonban ismét szerepel a közös szabályozási térség kialakításának lehetősége az ír szigeten, jóllehet a sárga színnel kiemelt hosszú szövegrész egyik elemeként. A tervezet sárga megjelölésű részei a dokumentumhoz fűzött magyarázat szerint azokat a területeket jelzik, amelyeken a brit és az uniós tárgyalók "szakpolitikai szinten" egyetértenek a kitűzött általános célokban, de ezek a területek további tárgyalásokat igényelnek.

David Davis hétfői nyilatkozatának megfogalmazása szerint ő és Barnier konszenzusra jutott az összes olyan nyitott kérdés kijelölésében, amelyekről tovább kell tárgyalni az Észak-Írország és Írország közötti fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülése végett.

Észak-Írország és Írország határa lesz a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ezen a határon jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!