Brexit - Johnson: átmeneti és technikai intézkedést kifogásol Észak-Írország ügyében az EU

Külföld, 2021.03.16

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Európai Unió átmeneti és technikai jellegű intézkedések miatt indított jogi eljárást Londonnal szemben a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi eljárási protokoll megsértése címén.

Boris-Johnson Johnson hétfő esti nyilatkozatának közvetlen előzményeként az Európai Bizottság felszólító levelet küldött a brit kormánynak a kötelezettségszegési eljárás megindítása felé tett első lépésként, miután London március elején egyoldalúan kiterjesztette a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áru- és kisállatszállítmányok ellenőrzésének bevezetése előtti türelmi időszakot.

Ez a türelmi időszak március végén járt volna le, de a brit kormány októberig meghosszabbította anélkül, hogy erről előzetesen tárgyalt volna az EU-val.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Az Európai Bizottság hétfői levelében Maros Sefcovic, a testület intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke azt írta: az észak-írországi protokoll a nagypénteki megállapodás védelmének, a béke és a stabilitás megőrzésének egyetlen eszköze.

Sefcovic szerint ugyanígy ez a jegyzőkönyv biztosítja, hogy ne váljon szükségessé a fizikai határellenőrzés újbóli bevezetése Észak-Írország és Írország határán, és a protokoll betartásával lehet csak megőrizni az EU egységes belső piacának integritását.

Az uniós biztos leszögezte: ha London a protokoll ügyében egyoldalú, a nemzetközi jogot megsértő döntéseket hoz, éppen ezeket a célkitűzéseket sodorja veszélybe, emellett aláássa a kölcsönös bizalmat.

Boris Johnson brit miniszterelnök az Európai Bizottság levelére reagálva hétfő este újságíróknak kijelentette: a brit kormány átmeneti, technikai jellegű, és saját megítélése szerint "nagyon észszerű" döntéseket hozott az észak-írországi protokoll ügyében.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy a protokoll alkalmazása az észak-írországi katolikus és protestáns közösségek kívánságainak figyelembe vételével és egyetértésével történjen, és nemcsak Észak-Írország és az Ír Köztársaság, de Észak-Írország és Nagy-Britannia között is garantálja a kereskedelmet és a szabad mozgást.

Johnson ezzel arra utalt, hogy az észak-írországi protokoll - éppen azért, hogy ne legyen szükség az ír-északír határon fizikai ellenőrzésre - gyakorlatilag Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren alakított ki belső határt.

Ezt az észak-írországi felekezetközi kormány nagyobbik pártja, a többségi britpárti unionista mozgalom legnagyobb ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) folyamatosan és hevesen bírálja, mégpedig azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritását.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a DUP vezetője a protokoll teljes elvetését követeli.

A Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapelvei szerint Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes - főleg áruforgalmi - szabályozási elemeivel.

Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és Írország határán kell elvégezni.

Az észak-írországi rendezési folyamatot elindító, történelmi jelentőségű 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként ezen a 499 kilométeres határon - amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.
(MTI)

Címkék

Boris Johnson
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!