Brexit - Takács Szabolcs: Nagy-Britanniának különleges státust kellene élveznie a kilépés után

Külföld, 2018.07.20

Mivel Nagy-Britannia nem egyszerű Európai Unión (EU) kívüli tagállam lesz a kilépése után, valamiféle különleges státust kellene élveznie a közös gyökerek, a történelem, a hagyomány, az identitás, a kultúra, a gazdasági és társadalmi összefüggések okán - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken Brüsszelben.

Az államtitkár, aki az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek az EU-ból történő brit kilépés jogi részleteivel foglalkozó ülésén vett részt, elmondta: Magyarország elvi kérdésnek tekinti, hogy ha a britek számára bármiféle különleges megoldást sikerül biztosítani, az nem teremthet precedenst az unióban maradó egyetlen tagország számára sem arra, hogy a belső piac szabad működését vagy az uniós alapszabadságok érvényesülését bármilyen formában korlátozza.

Hozzátette, hogy a brit kormány által július közepén kiadott, az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló úgynevezett fehér könyv számos előremutató elemet tartalmaz. Az Európai Unió Magyarországgal együtt egységes álláspontot képvisel, mind a kilépéssel, mind a jövőbeni kapcsolattokkal összefüggő kérdésekben, mégpedig abban, hogy mindkét fél tisztességes kilépésben érdekelt - mondta.

Takács Szabolcs kijelentette, Magyarország mindig kiállt amellett, hogy az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok szerzett jogait meg kell őrizni a kilépést követően is, ezek az emberek ugyanis komoly hozzáadott értéket jelentenek a szigetország társadalmi és gazdasági életéhez. A dokumentumból kiderül, hogy erről a brit kormány is hasonlóan vélekedik. A Nagy-Britanniában élő, dolgozó és tanuló magyar állampolgárok jogai tehát nincsenek veszélyben - húzta alá.

Kiemelte, a jövőbeni kapcsolatok illetően Magyarország úgy gondolja, a legszorosabb katonai, gazdasági és biztonságpolitikai, innovációs és kulturális együttműködésre van szükség. Noha indokolt többféle forgatókönyvre felkészülni, folytatni kell a tárgyalásokat egy jó, ésszerű és előremutató, a magyar érdekeket is magában foglaló megegyezés elérése érdekében - mondta.

Az államtitkár hozzátette, az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt érdeke, hogy fennmaradjon az ír sziget politikai és gazdasági stabilitása és lehetőség szerint el kell kerülni egy keménynek nevezhető határellenőrzést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!