Brexit - Spanyol kormányfő: elsődleges a kilépés miatti bizonytalanság minimalizálása

Külföld, 2017.03.29

Elsődleges a Brexit miatti bizonytalanság minimalizálása - mondta Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy az Egyesült Királyság hivatalosan elindította uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

A kormányfő Máltán, az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusa alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a "nyugalom" és a "bizalom" üzenetét kívánja küldeni az Egyesült Királyságban élő spanyol állampolgároknak, és a Spanyolországban élő briteknek, illetve az érintett cégeknek is.

A spanyol kormány arra számít, hogy a kilépési tárgyalások során "kiegyensúlyozott" megállapodást sikerül majd elérni - tette hozzá Mariano Rajoy, aki szerint külön hangsúlyt kell fektetni a szociális szolgáltatások garantálására.

Mint mondta, bízik a jövőbeli jó kapcsolatban az EU és az Egyesült Királyság között, amelynek érdekében mindent meg kell tenni.

A politikus kitért arra, hogy a tárgyalásokkal egyszerre az uniós integrációs folyamat előrehaladását is reméli.

Spanyolország londoni nagykövetségén információs szolgáltatás indított a Brexittel kapcsolatban. Külön erre a célra létrehozott e-mail címen várják az érintett állampolgárok kérdéseit, és adnak tájékoztatást, egyebek mellett a nyugdíjakat, egészségügyi ellátásokat, adózást, oktatást érintő ügyekben.

Spanyolországban mintegy 800 ezer brit, Nagy-Britanniában körülbelül 300 ezer spanyol állampolgár él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!