Brexit - Theresa May: az EU-bevándorlás számszerű ellenőrzése szükséges

Külföld, 2017.01.17

Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás megmutatta, hogy a választók az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, és a brit kormány ennek az igénynek eleget is tesz.

May, aki kedden ismertette kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseit, háromnegyed órás beszédében kijelentette: London továbbra is szívesen látja az EU-ból érkező munkavállalókat, különösen a magasan képzett szakembereket. Hozzátette: azt szeretné, ha Nagy-Britannia a jövőben is "mágnesként vonzaná a külföldi tehetségeket, a világot formálni képes úttörőket és újítókat".

Hangsúlyozta azonban, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson - amelyen a többség a kilépésre voksolt - a választók azt az egyértelmű üzenetet fogalmazták meg, hogy az EU-ból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók számának ellenőrzés alá vonását kívánják, és "mi ezt a kérést teljesíteni fogjuk".

Theresa May nem közölt részleteket arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése után érkezők számát London milyen eszközökkel szabályozza majd. Kijelentette azonban, hogy viszonossági alapon a brit kormány garantálni kívánja a már az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-munkavállalók jogait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!