Brexit - Theresa May: az EU-nak nem érdeke Nagy-Britannia "megbüntetése"

Külföld, 2017.01.17

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Uniónak sem állna érdekében, hogy "megbüntesse" Nagy-Britanniát a brit EU-tagság megszűnéséért. May alig burkoltan kereskedelmi megtorlást helyezett kilátásba ilyen "büntetés" esetére.

A brit miniszterelnök, aki kedden ismertette kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseit, háromnegyed órás beszédében kijelentette: tudja, hogy az EU-ban vannak olyan hangok, amelyek "büntető jellegű megállapodást" szorgalmaznak, abból a célból, hogy más országoknak "elmenjen a kedvük" a kilépéstől.

Theresa May szerint azonban az EU saját magát is büntetné, mivel az uniós exportőrök ebben az esetben új vámkorlátokkal találnák szembe magukat, amikor "a világ egyik legnagyobb gazdaságának" szeretnék eladni termékeiket, veszélybe kerülnének az uniós vállalatok által a brit gazdaságban eszközölt több mint 500 milliárd font (180 ezer milliárd forint) értékű befektetések, és az EU-vállalatok elveszítenék hozzáférésüket a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!