Brexit - Uniós források: egy héttel elhalasztják a kiválási tárgyalások következő fordulóját

Külföld, 2017.09.12

Egy héttel elhalasztják az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások következő fordulóját, tekintettel arra, hogy Theresa May brit kormányfő állítólag jövő héten fontos bejelentésre készül - közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

A névtelenséget kérő illetékesek szerint a "brit politikai naptár" miatt jövő hétfő helyett várhatóan szeptember 25-én kezdődik majd meg a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti egyeztetések negyedik fordulója.

Egyesek arról is beszámoltak, hogy a halasztást London kérte, a brit miniszterelnök jövő csütörtökre tervezett beszéde miatt, amelyben a Brexit kérdéséről lesz szó.

A britek távozása után bennmaradó uniós tagországok vezetői októberben döntenek arról, hogy szerintük megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről ahhoz, hogy megkezdődhessenek a kereskedelmi tárgyalások, Brüsszelben azonban egyre többen kételkednek benne, hogy már a jövő hónapban tovább tudnak lépni.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, vagy annak hiányában a távozási szándék (2017. március 29-i) bejelentése után két évvel szűnik meg, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást az ország EU-tagságáról, amelyen a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!