Brit munkáspárti vezető: mi kínálunk stabilitást, biztonságot és rendet

Külföld, 2023.12.03

Nagy-Britannia számára jelenleg a Munkáspárt kínál stabilitást, biztonságot és rendet, ezért a kormányzó Konzervatív Párt eddigi választóinak is érdemes megfontolniuk a Labour támogatását - írta vasárnap megjelent cikkében a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Sir Keir Starmer a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásában méltatta Margaret Thatcher néhai konzervatív miniszterelnököt, aki szavai szerint "természetes vállalkozókedvünk szabadjára engedésével igyekezett kirángatni Nagy-Britanniát a bénultság állapotából".

Starmer szerint ugyanakkor a jelenlegi konzervatív kormány "leginkább a Mary Rose hadihajóra hasonlít: túlterhelten, hozzá nem értő irányítással süllyed a mélység felé".

A Mary Rose a XVI. századi angol király, VIII. Henrik haditengerészetének zászlóshajója volt, amely a dél-angliai Portsmouth partjai előtt, az uralkodó szeme láttára süllyedt el a franciákkal vívott tengeri csatában 1545. július 19-én, több mint ötszáz tengerészt magával rántva a hullámsírba. Szakértők szerint a korszak legsúlyosabb tengeri szerencsétlenségét valószínűleg túlterheltség vagy egy hibás manőver okozhatta.

A Munkáspárt vezetője a vasárnapi Telegraph-cikkben a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) kínálta gazdasági lehetőségek "elherdálásával" is megvádolta a konzervatív kormányt.

Sir Keir Starmer már korábbi nyilatkozataiban is egyértelművé tette, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

A The Sunday Telegraph kommentárja szerint Starmer a cikkben Margaret Thatcher politikai örököseként igyekszik beállítani magát a konzervatív szavazók előtt, jelenként annak, hogy a Munkáspárt egyre erőteljesebben készül a választási kampányra.

A Labour támogatóinak a párt a minap körüzenetet küldött, amely szerint minden jel arra mutat, hogy májusban lesznek a jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választások.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov friss felmérése szerint a Labour már 23 százalékpontos támogatottsági előnyben van: a konzervatívokra 22 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!