Brit EU-népszavazás - Cameron "rugalmas és fantáziadús" európai reformokat sürgetett Párizsban

Külföld, 2015.05.28

David Cameron brit miniszterelnök arra kérte csütörtök este az Európai Uniót és tagállamait, hogy legyenek "rugalmasak és fantáziadúsak" az EU megreformálásában.

"A status quo nem elég jó, úgy gondolom, hogy a változások nemcsak a britek, hanem Európa javát is szolgálhatják" - mondta a brit kormányfő Párizsban Francois Hollande francia államfővel folytatott megbeszélését követően.

Cameron európai turnéja első napján érkezett a francia fővárosba, ahol a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás tervéről, illetve az EU reformjáról egyeztet.

Francois Hollande megerősítette: "Európa és Nagy-Britannia érdeke is az, hogy együtt maradjanak". A francia elnök ugyanakkor jelezte, hogy tiszteletben fogja tartani a brit nép döntését.

"David Cameron most be fogja mutatni a javaslatait és meg fogjuk azokat vitatni" - tette hozzá.

A két ország vezetője a rövid közös nyilatkozat előtt félórás megbeszélést folytatott az Elysée-palotában, ahol munkavacsorán vitatták meg a brit kormány elképzelését a London és Brüsszel közötti viszonyrendszer reformjairól.

Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e.

A konzervatívok váratlan fölénnyel megnyerték a május 7-én tartott parlamenti választásokat, és az új kormány idei törvényalkotási programjába - amelyet e héten ismertetett II. Erzsébet királynő - hivatalosan is bekerült a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás törvénytervezete, amelynek megrendezése előtt London európai reformokat kezdeményezne.

Csütörtök reggel Laurent Fabius francia külügyminiszter "nagyon kockázatosnak" nevezte a brit EU-tagság sorsáról döntő népszavazás tervét.

"A britek megszokták, hogy ezt mondják nekik: Európa rossz dolog. Ha megkérdezik őket, megvan a kockázata annak, hogy úgy is válaszolnak, hogy Európa rossz dolog" - fogalmazott.

"Azt szeretnénk, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban maradna. De ugyanannyira igent mondunk az EU javítására, mint ahogy nem tudunk egyetérteni a szétesésével" - hangoztatta Fabius. Hozzátette: "A britek egy labdarúgóklubhoz csatlakoztak. Nem lehet mérkőzés közben azt mondani, hogy mostantól rögbizni fogunk" - mondta a külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!