Brit választások/Brexit - Theresa May: az EU a választások után 11 nappal kezdené a Brexit-tárgyalásokat

Külföld, 2017.05.22

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unió a június 8-án esedékes előrehozott brit parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

May hétfőn, a kormányzó brit Konzervatív Párt walesi tagozatának kampánygyűlésén tett említést a dátumról, részletek ismertetése nélkül. Kijelentette: már csak 17 nap van hátra a választásokig, és "az európaiak tizenegy nappal azután akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat".

Ennek alapján a kilépési tárgyalások június 19-én, hétfőn kezdődnének.

Theresa May nem tett említést arról, hogy az első tárgyalások milyen szinten folynak majd. Kijelentette ugyanakkor: a brit parlamenti választások tétje az, hogy Nagy-Britannia székét a tárgyalóasztal mellett ő, vagy Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje foglalhatja-e el, és az, hogy ő, vagy Jeremy Corbyn irányítja-e a London által remélt majdani megállapodáshoz vezető tárgyalássorozatot.

"Nincs vesztegetnivaló idő, egy új kormánynak (Corbyn vezetése alatt) nem lenne elég ideje arra, hogy kiigazodjon" a Brexit-tárgyalásokon azok kezdete előtt - mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May március végén aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, hivatalosan elindítva ezzel a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Az 50. cikkely szabályozza e folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépési tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Az Európai Unió illetékesei nem hivatalosan már eddig is többször jelezték, hogy az érdemi kilépési tárgyalások csak a június 8-ára kiírt előrehozott nagy-britanniai parlamenti választások után kezdődhetnek, de pontos dátumot hivatalosan Theresa May említett először a hétfői walesi kampányrendezvényen.

EU-illetékesek a brit sajtónak korábban olyan nem hivatalos jelzéseket adtak, hogy az unió 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, megfelelő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.

Theresa May a hétfői walesi kampánygyűlésen megerősítette: London a kilépési tárgyalásokon átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról kíván egyezségre jutni az Európai Unióval. Hozzátette: a brit kormány "vámoktól és súrlódásoktól mentes" kereskedelmi forgalomra törekszik az unióban maradó országokkal a brit EU-tagság megszűnése után is.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, akit Theresa May nemrégiben fogadott a Downing Streeten, a megbeszélés után kijelentette: a Brexit-tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak további garantálásáról kell megállapodni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!