Bukarest főpolgármestere jóváhagyta, hogy a gazdák és fuvarozók kétszáz nehézjárművel a parlament előtt tüntessenek

Külföld, 2024.01.18

Bukarest főpolgármestere engedélyt adott csütörtökön arra, hogy a több mint egy hete a város körgyűrűjén kívül tüntető gazdák vasárnap, hétfőn és kedden a parlament előtti Alkotmány-téren rendezzenek tüntetést, ám mind a résztvevők, mind pedig a fővárosba behajtó nehézjárművek száma tekintetében korlátokat szabott meg.

"Jóváhagytam egy tüntetést, amely nem érinti a bukaresti forgalmat. Ez vasárnap, hétfőn és kedden lesz a Constitutiei- (Alkotmány-) tér parkolójában, az engedélyt pedig ötezer emberre, száz traktorra és száz (félpótkocsi nélküli) nyergesvontatóra adtam ki" - írta Nicusor Dan közösségi oldalán.

Korábban a főpolgármester elutasította a fuvarozók és gazdálkodók első kérelmét, arra hivatkozva, hogy "nem ésszerű". Ebben ugyanis a kormány előtti Victoriei-tér és a szomszédos utcák teljes elfoglalását kérték 15 ezer teherautó és mezőgazdasági munkagép számára.

Közben a román kormány csütörtöki ülésén egy "első intézkedéscsomag" elfogadásával reagált a gazdák és fuvarozók követeléseire. Marcel Ciolacu miniszterelnök a kabinet ülésének elején azt mondta: egyeztettek az utcára vonult mezőgazdasági termelőkkel, valamint a nagy gazdaszervezetek képviselőivel is, és jogosnak tartják a követeléseiket.

Bejelentette: egyebek között hektáronként 100 eurós támogatást hagynak jóvá a 2022. őszi vetésű növényekre. Ennek a negyedmilliárd euró költségű intézkedésnek becslése szerint 162 ezer kedvezményezettje lesz.

Egy másik döntéssel egyenértékűvé teszik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, és azt is törvénybe foglalják, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő lesz bejegyzésük az illetékes önkormányzatnál - idézte a kormányfő ígéretét az Agerpres hírügynökség.

A kabinet első olvasatban tárgyalta azt a jogszabályjavaslatot, amely lehetővé tenné a banki hiteltörlesztés elhalasztását a 2023-ban aszálykárokat szenvedett gazdák számára. Módosul továbbá a román határátkelőhelyeken a tehergépkocsikon végzett tömeg- és méretellenőrzés is oly módon, hogy a kamionok súlyának túllépésére vonatkozó európai toleranciaküszöböket Romániára is kiterjesztik.

Romániában január 10-e óta munkagépekkel és nehézjárművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók spontán tüntetései okoznak fennakadásokat a közlekedésben. A forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás résztvevői állításuk szerint főleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulása, az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak, és a Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik.

Különböző szakmai szervezetek, valamint az utcán tiltakozó gazdák és fuvarozók küldöttségei is több ízben tárgyaltak a kormány képviselőivel, de csak részmegállapodások születtek, a demonstrációk csütörtökön is folytatódtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!