Bundestag-elnök: nem lehet megkérdőjelezni az erőszak állami monopóliumát

Külföld, 2018.09.11

Az erőszak alkalmazása az állam kizárólagos joga, ezt a monopóliumot senki sem kérdőjelezheti meg - figyelmeztetett kedden a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke az utóbbi napok németországi erőszakos cselekményeivel kapcsolatban.

Wolfgang Schäuble a Bundestagban elmondott beszédében kiemelte: a kölcsönös tolerancia és tisztelet biztosításáért ragaszkodni kell ahhoz, hogy az erőszak vagy az erőszakra felszólítás éppen úgy tilos, mint a demokratikus, jogállami közmegegyezést megkérdőjelező lózungok és jelképek használata.

"Az idegenellenességet, a náci karlendítést és zsidó intézmények megtámadását nem lehet elnézni vagy megértőleg elbagatellizálni", a gyülekezés szabadsága pedig nem jelent felhatalmazást az erőszakra - jelentette ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Az utóbbi napokban gyakran előfordult, hogy békés demonstrációkat használtak fel erőszakos cselekmények elkövetésére, és "ebben nincs különbség a szélsőbaloldali káoszkeltők és a szélsőjobboldali verőlegények között" - tette hozzá a Bundestag elnöke.

Kiemelte, hogy társadalmi egyensúlyra kell törekedni, így egyformán komolyan kell venni mindazokat, akik "félnek a túl sok és túl gyors változástól, és a rövid idő alatt lezajló túl nagy bevándorlástól is", és azokat, akik "a nyitottságért és a globális szolidaritásért lépnek fel az egyre szorosabban összenövő világban"

Az utóbbi napokban a Szászország tartományi Chemnitzben és a Szász-Anhalt tartományi Köthenben és Halléban történtek demonstrációkon vagy tüntetések közelében esetek, amelyek miatt bűncselekmény gyanújával eljárást indítottak a hatóságok. Chemnitzben például megtámadtak egy zsidó vendéglőt és rátámadtak a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) híveinek egy csoportjára, Köthenben egy demonstráción a "nemzeti szocializmust most, most most!" rigmust skandálták, Halléban pedig náci üdvözlésre lendítette karját több tüntető.

A megmozdulásokat egy chemnitzi és egy kötheni haláleset váltotta ki. Chemnitzben megkéseltek egy 35 éves német férfit, Köthenben egy dulakodás után akut szívelégtelenségben meghalt egy 22 éves német fiatalember. A gyanúsítottak mindkét ügyben Németországba menedékkérőként érkezett emberek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!