Cavusoglu: Ankara és Moszkva erős kapcsolatait Macron szavai nem teszik tönkre

Külföld, 2018.04.16

Ankara és Moszkva erős kapcsolatait, bár nem mentesek nézeteltérésektől, Emmanuel Macron francia elnöknek a török-orosz viszony megtörésére vonatkozó szavai nem teszik tönkre - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn Ankarában, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu hozzátette: "Törökország Macrontól államfőhöz méltó megnyilatkozásokat vár".

Macron vasárnap azt mondta, hogy az amerikai-brit-francia koalíciónak a szíriai rezsim ellen végrehajtott szombat hajnali légicsapásaival sikerült leválasztani az oroszokat a törökökről. "A törökök elítélték a vegyi fegyverek használatát és támogatták hadműveletünket" - tette hozzá a francia elnök.

A nyugati országok arra válaszul léptek fel, hogy a szíriai kormányerők április 7-én állítólag vegyi támadást követtek el a felkelők erődítményeként szolgáló Dúma városban.

Hétfőn korábban Bekir Bozdag török kormányfőhelyettes egy nyilatkozatában kijelentette, hogy Ankara a szíriai konfliktusban "sem az oldalán, sem az ellenében nem áll egyik részt vevő országnak sem".

Jens Stoltenberg a sajtótájékoztatón leszögezte: a vegyi fegyverek betiltásáról nemzetközi megállapodás is rendelkezik. A szombati légicsapások üzenetet hordoznak, céljuk a szíriai rezsim vegyifegyver-állományának csökkentése volt - mutatott rá.

Stoltenberg hivatalos látogatáson tartózkodik hétfőn Ankarában. A NATO-főtitkárt először Nurettin Canikli török védelmi miniszter, majd Mevlüt Cavosoglu fogadta hivatalában. Stoltenberg a délután folyamán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozik az államfői palotában. A megbeszélések fő témája a szíriai helyzet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!