Csák János: ahol a világon magyarok élnek, ott támogatjuk és támogatni fogjuk a magyar kultúrát

Külföld, 2023.09.23

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján Csák János kulturális és innovációs miniszter kijelentette: Magyarország támogatja és támogatni fogja a kultúrát és a kultúrát átadó intézményeket "mindenütt, ahol a világon magyarok élnek".

A hagyományosan a beregszászi református templomban megtartott tanévnyitó ünnepségen Csernicskó István, a főiskola rektora kijelentette: bizakodva tekint a jövőbe, hiszen a kárpátaljai magyar iskolák, szakiskolák központi tanévnyitóin mindenütt megtelt Isten háza.

A háború ellenére a főiskola népszerűsége töretlen a kárpátaljai fiatalok körében, fejlődése pedig a magyar kormányzati támogatásnak köszönhetően töretlen. Az idei felvételi időszakban 1086-an jelentkeztek a főiskolára, közülük a különböző szakokon 523-an kezdhették meg a tanulmányaikat, a hallgatók összlétszáma pedig 1371 fő - állapította meg Csernicskó István.

Csák János beszédében Babits Mihályt idézve úgy fogalmazott, hogy az Isten, család, haza az a "szellemi jelenség, lelki örökség az, amit tovább akarunk vinni". A magyar kormány támogatja és támogatni fogja "a kultúrát átadó intézményeket, a magyar családokat, magyar iskolákat és egyetemeket, és az egyházainkat".

A miniszter leszögezte, hogy "ez a magyar kormánynak nem valamilyen kedvtelésre, hanem kötelessége". Minden "együttműködésre kész kormányzattal, néppel szívesen együtt dolgozunk" - tette hozzá Csák János.

Az első évfolyamos hallgatókhoz szólva rámutatott, hogy tíz-húsz év múlva ők lesznek a kárpátaljai magyar közösség vezetői.

Csák János rámutatott, hogy a kárpátaljai magyar főiskola végzősei nem csak a magyar nemzeti közösség, de Ukrajna jólétéhez is hozzá fognak járulni, mert "a művelt ember több gazdasági hasznot termel".

Viktor Mikita, a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetője megköszönte Magyarország több ezer ukrán gyerek üdültetését lehetővé tevő segítségét, valamint Ukrajna egész népének folyamatos humanitárius támogatását, beleértve az oktatási szférát is.

Kárpátalja kormányzója szerint a sikeres ukrán ellentámadást követően a külföldre távozott magyar közösség túlnyomó része hazatérhet. Van jövő Ukrajnában - fogalmazott.

A tanévnyitó ünnepségen átadták a főiskola által alapított Rákóczi-díjat, amelyet évente egy külföldinek és egy kárpátaljainak ítélnek oda a főiskola fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola legmagasabb kitüntetését idén Csák János és Vaszil Roszul, a kárpátaljai megyei oktatási és tudományos főosztály korábbi vezetője kapta.

A tanévnyitót követően a Csák János vezette küldöttség Nagydobronyban felkereste az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthont, illetve a főiskola Egán Ede Szakképzési Centruma helyi központját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!