Család, kisebbségi érdekérvényesítés és nemzetpolitika a hatodik Martosi Szabadegyetem kínálatában

Külföld, 2018.06.27

Véglegessé vált a hatodik Martosi Szabadegyetem közéleti programja, amelynek összeállításakor az idén a családra, a nemzetpolitikára, a kisebbségi érdekérvényesítésre és néhány időszerű bel- és külpolitikai kérdésre helyezték a hangsúlyt a szervezők.

A szabadegyetemet - amelynek idei, hatodik évada "Az otthon itt van" mottót kapta - július 4. és 8. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson. A rendezvényt a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) szervezi, és a magyar kormány támogatásával valósul meg.

"A programkínálat tekintetében az idei lesz a leggazdagabb Martfeszt" - mondta az MTI-nek Gubík László, a felvidéki szabadegyetem főszervezője. Kifejtette: a fesztivál területén 16 helyszínen lesznek programok, ezek biztosításáról a két főszervező mellett az idén 12 társszervező is gondoskodik.

A szabadegyetem első napjának kiemelt programpontja, mint hagyományosan, ezúttal is Kövér László házelnöknek, a szabadegyetem védnökének fóruma lesz. Ezen a panelbeszélgetésen az Országgyűlés elnökével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, illetve Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke ül egy asztalhoz. A nyitónapon kerül még sor Csóti Györgynek, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójának és Duray Miklósnak a közös fórumára, valamint ugyanaznap lesz egy beszélgetés a Minority SafePack kezdeményezésről is. Ez utóbbin Berényi József, a kezdeményezés felvidéki koordinátora, illetve Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke vesz részt.

A szabadegyetem második napján, csütörtökön magyar belpolitikai és nemzetpolitikai témák kerülnek terítékre, Nógrádi György elemző és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélgetésén. A szabadegyetem visszatérő és kihagyhatatlan elemének számít a külhoni magyar pártok elnökeinek kerekasztal-beszélgetése is. Ez a fórum szombaton zajlik majd, Kelemen Hunor (Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség), Brenzovics László (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Menyhárt József (MKP), illetve Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének részvételével.

A Martfeszten az idén is fontos szerepet kap a sport, azon belül a futball. A labdarúgó-világbajnokság közvetítése, illetve a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság döntője mellett több előadás is kötődik a témához. Ezek közül az egyiken az idén az Európa Ligába bekerült dunaszerdahelyi futballklub, a DAC sikertörténete és jövőbeli tervei kerülnek terítékre.

A Martfeszt idei zenei programkínálatát már korábban közzétették a szervezők, az mintegy 30 koncertből áll, köztük olyan fellépőkkel, mint az Omega, az Edda és a Tankcsapda.

A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal az erdélyi Tusványos mintája alapján, 2013-ban rendezték meg először, s már első évadában a magyarok felvidéki találkozóhelyeként jellemezte a sajtó. A rendezvény részletes programja a www.martfeszt.sk honlapon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!