TV műsor

Cseh kormányalakítás - Zeman újra Babisnak adna kormányalakítási megbízatást, de feltétellel

Külföld, 2018.01.10

Milos Zeman cseh államfő szerdán megerősítette, hogy amennyiben az új kormány nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, a második körben is Andrej Babist bízza meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, de miniszterelnöknek csak azután nevezi ki, ha többségi támogatást szerez a képviselőházban.

"Azzal számolok, hogy Andrej Babis rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" - jelentette ki az államfő a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. Kijelentését nem pontosította.

Andrej Babis jelenlegi kormánya felállításánál nem kapott ilyen feltételt, ezért Babis kisebbségi kabinetet alakított. Zeman ezt azzal magyarázta, nem akarta, hogy Babis a kormányalakítási tárgyalásokon zsarolható legyen.

Milos Zeman a 2013-as képviselőházi választás utáni kormányalakításkor Bohuslav Sobotka miniszterelnökké kinevezése előtt szintén megkövetelte, hogy Sobotka hozza el neki 101 képviselő támogató aláírását.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!