Cseh szenátusi elnök: nincs itt az ideje az uniós alapszerződések módosításának

Külföld, 2017.02.20

Nincs itt az ideje az uniós alapszerződések módosításának, amelyet az európai helyzet stabilizálása után lehet majd megfontolni - értékelte Milan Stech, a cseh szenátus elnöke Varsóban a lengyel felsőházi elnökkel közösen tartott közös sajtóértekezleten.

A legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) jelöltjeként megválasztott Stech-et, aki kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodik, a Gazeta Wyborcza című balliberális lengyel napilap kérdezte az uniós alapszerződésre vonatozó cseh álláspontról.

"A jövőben nem zárjuk ki az alapszerződések felülvizsgálatát, most azonban más, aktuális problémákat látunk, amelyek megoldásához egységet kell teremteni az Európai Unióban (EU)" - válaszolt Stech, rámutatva az EU-ból való brit kiválásra és a migrációs válságra.

Hozzáfűzte: a témáról a visegrádi csoporton (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - V4) belül, valamint kétoldalú találkozásokon is egyeztetni fognak.

Stanislaw Karczewski lengyel felsőházi elnök az alapszerződések esetleges módosításáról elmondta: ezt márciusban Rómában az uniós tagállamok parlamenti elnökeinek értekezletén fogják megvitatni. "Mindenekelőtt azonban az EU-n belüli helyzetet fogjuk értékelni" - helyezte kilátásba, úgy vélve, hogy ez "nehéz, komoly probléma, melyről nem lehet tudni, milyen irányban fejlődik a franciaországi, németországi és olaszországi választások után".

Beata Szydlo kormányfő nemrégiben bejelentette: Lengyelország átfogó tervet nyújt be az EU megreformálására. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyes politikusai nem zárták ki az uniós alapszerződések módosításának szükségességét sem.

Stechet az újságírók az Európai Tanács (ET) elnöke, Donald Tusk újraválasztására vonatkozó cseh álláspontról is megkérdezték. "Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) a brit kilépésről szóló nagyon nehéz tárgyalások előtt áll" - reagált erre Stech, hozzáfűzve: "az EP-elnök távozása után az EB-elnök egy kiszámítható politikusnak számít". Csehországnak nincsenek kifogásai Tusk jelöltségét illetően - szögezte le.

Karczewski elmondta: Tusk késznek tűnik arra, hogy újból megpályázza a posztot, mindazonáltal "még nem lehet tudni, valóban indul-e". Felidézte: első hivatali időszaka előtt Tusk hangsúlyosan kimondta: nem pályázik semmilyen uniós posztra, "aztán mégis indult, meglepve ezzel mindenkit, az anyapártja, a Polgári Platform politikusait is beleértve".

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke az utóbbi időben többször leszögezte: nem támogatja Tusk újraválasztását.

Mindkét szenátusi elnök hangsúlyozta a visegrádi együttműködés fontosságát. A tagországok továbbá is arról gondoskodnak, hogy a V4 súlya egyre nagyobb legyen Európában - jelentette ki Karczewski. Stech úgy értékelte: a V4-ek többek között a migrációs válság ügyében "nagyon világos, koherens" álláspontot képviseltek, mely "nagyon helyénvalónak" bizonyult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!