Csehországban kommunista képviselőt választottak a fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság élére

Külföld, 2018.03.02

Zdenek Ondráceket választották a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé pénteken, személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére. A cseh jobboldal azonnal botrányosnak és erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítette a történteket.

A pénteki parlamenti szavazáson egy kommunista és két jobboldali jelölt indult, Ondrácek a második fordulóban nyert Zuzana Majerníková Zahradníková, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) jelöltje ellenében. Bár a szavazás titkos volt, az ellenzék azt állítja, hogy a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselőin kívül elsősorban az ANO mozgalom képviselői támogatták Ondráceket.

A jobboldal különösen azt kifogásolja, hogy az 1969-ben született Zdenek Ondrácek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrségnél szolgált, és 1989 januárjában részt vett a prágai rendszerellenes tüntetések feloszlatásában.

"Zdenek Ondrácek megválasztása ilyen fontos tisztségbe a cseh demokrácia arculcsapása" - jelentette ki Petr Gazdík, a Polgármestertek és Függetlenek (STAN) pártjának elnöke. Robert Pelikán, az ANO igazságügy-minisztere is csalódását fejezte ki a kommunista jelölt megválasztása felett. Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke szerint Ondrácek megválasztása ugyan nem szerencsés, de "maga a választás teljesen demokratikus volt".

Tavaly december óta ez volt a harmadik kísérlet a bizottság elnökének megválasztására. Az első két kísérletnél Ondrácek volt az egyetlen jelölt, de egyszer sem kapott abszolút többséget a képviselőházban. Erre csak most került sor, amikor már két ellenjelölt is indult a voksoláson. A Cseh Kalózpárt jelöltje már az első körben kiesett a versenyből.

Zdenek Ondrácek nem tartja problémásnak, hogy a kommunista rendőrségnél dolgozott. "Szakmai karrieremben semmit sem változtatnék. Úgy vélem, hogy soha nem sértettem meg országunk törvényeit" - mondta megválasztása után újságíróknak. Ondrácek a rendszerváltás után az új rendszerben biztonsági ellenőrzéseken esett át, az új szabályoknak megfelelően kilépett Csehszlovákia Kommunista Pártjából (CSKP), és a korrupcióellenes rendőrségnél folytatta karrierjét. Miután elhagyta a rendőrséget, belépett a KSCM-be, és 2013-ban a párt színeiben parlamenti képviselői mandátumot szerzett.

Szakmai felkészültségét az ellenzék sem vitatja, politikai szempontból azonban elfogadhatatlannak tartja egy kommunista politikus megválasztását a fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!