Csehországi választás - Harmincegy párt és mozgalom jelentkezett az októberi képviselőházi választásra

Külföld, 2017.08.16

Harmincegy párt és mozgalom jelentkezett az októberre kiírt csehországi képviselőházi választásra, ami új csehországi rekord - közölte a Právo című napilap szerdán.

Héttel többen indulnának, mint a legutóbbi, 2013-as voksoláson. A pártok jelentkezési határideje kedden járt le, és néhány nap múlva válik ismertté, hogy közülük melyek indulhatnak.

A cseh parlament alsóházának 200 képviselőjét október 20-án és 21-én választják meg. A választás Csehországban hagyományosan kétnapos. Országos listák nincsenek, a pártok és a mozgalmak a 14 régióban állíthatnak fel választási listákat. Minden régióban csak a nagyobb pártok állítanak jelölteket, míg a kisebb pártok és mozgalmak általában csak néhány régióban indulnak.

A legnagyobb "tülekedés" hagyományosan Prágában van. A fővárosban az idén 29 párt és mozgalom versenyez a szavazatokért, nyolccal több, mint 2013-ban. A legkevesebben, 20 párt és mozgalom, a Karlovarsky régióban indul. A parlamenti küszöb öt százalék, ennyit kell szerezni országos szinten egy-egy pártnak, hogy bejusson a parlamentbe.

A 2013-as előrehozott képviselőházi választást a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte 20,45 százalékkal, a második helyen az ANO mozgalom (19,65 százalék), míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (14,91 százalék) végzett.

A mostani választás legnagyobb esélyese az ANO mozgalom, amelynek támogatottsága 30 százalék felett mozog. A többi párt preferenciái a legutóbbi felmérések szerint 20 százalék alatt vannak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!