Csökkent Németország Európai Unión kívüli exportja decemberben

Külföld, 2024.01.22

Csökkent decemberben Németország áruexportja az Európai Unión kívüli országokba a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése alapján.

Decemberben naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 4,0 százalékkal 57,2 milliárd euróra csökkent a német export, az egy évvel korábbitól pedig 1,7 százalékkal maradt el.

Németország legfontosabb exportpartnere decemberben is az Egyesült Államok volt 11,2 milliárd euró értékben, 9,9 százalékkal az előző évi alatt. Kínába 7,2 milliárd eurót tett ki a német áruexport, ami 12,7 százalékos elmaradás a 2022 decemberitől. Az Egyesült Királyságba a német export 19,6 százalékkal csökkent éves bázison 6,0 milliárd euró értéktben.

Az Oroszországi Föderációba 2023 decemberében 600 millió euró értékben exportált árucikkeket Németország, ami 32,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Míg az ukrajnai háború előtt Oroszország az 5. legfontosabb exportpiaca volt Németországnak az Európai Unión kívül, mostanra a 20. helyre esett vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!