Csökkentek a termelői árak januárban az euróövezetben és az EU-ban havi és éves szinten

Külföld, 2024.03.05

Havi és éves összevetésben is csökkentek a termelői árak januárban az euróövezetben és az Európai Unióban - áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett közleményében.

Januárban az euróövezetben az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak decemberhez képest, amikor szintén 0,9 százalékos csökkenést mértek.

Az EU-ban a havi szintű termelői árcsökkenés szintén 0,9 százalék volt decemberrel összevetve, amikor 0,8 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Az euróövezetben az energiaárak havi bázison 2,9 százalékkal csökkentek a decemberi 2,3 százalék csökkenés után. Az EU-ban pedig a csökkenés 2,3 százalékról 2,5 százalékra gyorsult.

Energiaárak nélkül a termelői árak az euróövezetben 0,2 százalékkal nőttek havi szinten a decemberi 0,1 százalék csökkenés után, az EU-ban pedig a decemberi 0,2 százalék csökkenést követően januárban 0,2 százalékos emelkedést mértek.

Éves szinten a termelői árak csökkenése az euróövezetben a decemberi 10,7 százalékos esésről 8,6 százalékra lassult januárban, ugyanez az EU-ban 10 százalék csökkenésről 8,4 százalék csökkenésre mérséklődött.

Havi szinten Szlovákiában mérték a legnagyobb termelői árcsökkenést, 14,3 százalékosat, majd Lengyelországban 3 százalékosat és Ausztriában 2,2 százalékosat. Decemberhez képest a termelői árak a legnagyobb mértékben Észtországban nőttek, 5,3 százalékkal, illetve Írországban 4 százalékkal és Csehországban 2,4 százalékkal.

A legnagyobb éves szintű csökkenés Írországban (-21,5 százalék), Bulgáriában (-17,8 százalék) és Lettországban (-12,3 százalék) volt januárban. A termelői árak éves összevetésben Luxembourgban nőttek a legjelentősebben, 15 százalékkal, Máltán 0,7 százalékkal és Szlovéniában 0,3 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!