Csütörtökön szavaz a román parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványáról

Külföld, 2017.11.22

Csütörtökön vitatja meg a román parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelynek esetleges elfogadása a kormány bukását jelentené.

Az időpont kitűzéséről szerdán határozott a parlament két házának együttes házbizottsága. Az ellenzék pénteken terjesztette be az indítványt 148 törvényhozó aláírásával. Elfogadásához 233 voks szükséges, ami az eddigi jelek szerint az ellenzéknek várhatóan nem lesz meg, hiszen a kormányoldalról is toboroznia kellene szavazatokat, a kormánykoalíciót alkotó pártok, valamint a kormányt a parlamentben támogató politikai erők viszont nem jelezték ebbéli szándékukat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE alkotta kormánykoalíció a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójának támogatását is élvezi a parlamentben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hét elején elmondta: a szövetség törvényhozói részt vesznek ugyan az indítvány vitáján, de szavazáskor tartózkodni fognak. Hozzátette: az ellenzék nem tette világossá, hogy milyen irányba szeretné vezetni az országot, milyen alternatívát kínál a jelenlegi koalícióra, ilyen körülmények között nem támogathatják az indítványt.

Az ellenzék főleg az adótörvény január 1-jétől történő átfogó módosítását veti a kormány szemére. Úgy vélik, hogy a tavaly decemberben hatalomra került PSD-ALDE koalíció "rövid idő alatt káoszt okozott az oktatás, az egészségügy, az adózás, az igazságszolgáltatás és az infrastruktúra területén". Az ellenzék szerint a gazdasági növekedés jótékony hatásait érvénytelenítették a kormány populista és kaotikus intézkedései. Úgy vélik, hogy a kormány hazudott a választási kampányban, hiszen jövő évtől nem nőnek a bérek, hanem legjobb esetben nem csökkennek, ezért "illegitimmé" vált a kabinet. Az ellenzék azt is felrója a kormánynak, hogy folyamatosan támadja az igazságszolgáltatást és annak függetlenségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!