Davos/Ukrajnai háború - Ukrajna további támogatását sürgette a lengyel elnök és a horvát kormányfő

Külföld, 2024.01.17

Ukrajna további támogatását sürgette szerdán Andrzej Duda lengyel elnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén, melyen az európai védelmi együttműködés és az amerikai elnökválasztás is szóba került.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kuleba ismét leszögezte, Kijevnek további fegyverekre van szüksége, valamint kiszámított fegyverszállítási tervre. Emlékeztetett arra, hogy bár jelenleg a front több pontján patthelyzet alakult ki, a háború 2022-es februári kitörése óta az ukrán erők több alkalommal, több helyen mértek csapást az orosz félre.

A háborús fáradtsággal kapcsolatos kérdésre a tárcavezető azt válaszolta, bár Ukrajna elfáradt, de elszántan védekezik és nem adja fel a harcot.

Plenkovic szintén hangsúlyozta Ukrajna támogatásának fontosságát, "mind katonai, mind pedig pénzügyi téren", hozzátéve: nem szabad engedni az egyes országokon belülről érkező, az Oroszországra rótt szankciók nyomán jelentkező gazdasági következmények miatt kialakult "belső nyomásnak".

Cihanouszkaja Fehéroroszországot "a putyini háború leggyengébb láncszemének", Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt pedig Moszkva bábjának nevezte, akinek szerinte azért van szüksége Moszkva támogatására, mert a 2020-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta nem sikerült elfogadtatnia magát népével.

Az ellenzéki vezető egyúttal szankciókat sürgetett Lukasenka ellen, s leszögezte: ha a demokratikus ellenzék győz Fehéroroszországban, Minszk lesz Kijev legerősebb támogatója.

Az Egyesült Államokban novemberben tartandó elnökválasztásra kitérve a horvát kormányfő, a lengyel elnök és az ukrán külügyminiszter hangsúlyozta: a döntés az amerikai nép kezében van és ők készek együttműködni a győztessel.

"A lengyel elnök feladatai közé tartozik, hogy jó kapcsolatot ápoljon az Egyesült Államokkal, nem számít, demokrata párti vagy republikánus" - szögezte le Duda. Kiemelte, hogy Varsó számára a legfontosabb az euroatlanti kapcsolatok erősítése és Lengyelország ezen fog dolgozni, amikor 2025 első felében átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Kuleba az amerikai elnökválasztással kapcsolatban elmondta: reméli, az Egyesült Államok "nem merül el a belpolitikai csatározásokban".

Plenkovic és Duda emellett kitért továbbá az európai védelmi kapacitások erősítésére is, az utóbbi pedig felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg "az európai raktárakban nincs elég védelmi tartalék".

Az elnök a lőszergyártást nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, valamint közös európai együttműködést sürgetett a fegyverzetfejlesztés terén.

"Az Európai Unió biztonsági helyzete romlik" - szögezte le Duda, emlékeztetve arra, hogy Moszkva továbbra sem hagyott fel birodalmi törekvéseivel, valamint említette a tajvani választásokat, "melynek következményeit egyelőre nem láthatjuk át".

Kínával kapcsolatban Plenkovic úgy vélte, az Európai Unió legfontosabb feladata, hogy távol tartsa Kínát az ukrajnai háborútól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!