DIW: a második negyedévben 0,4 százalékkal nőhet a német gazdaság

Külföld, 2017.04.26

A német bruttó hazai termék a második negyedévben 0,4 százalékkal, az átlag feletti mértékben növekedhet az első három havi 0,6 százalékos negyedéves növekedés után a DIW Berlin gazdaságkutató intézet áprilisi konjunktúrabarométere szerint.

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere áprilisban a második negyedévre vonatkozóan 104 pontot mutatott. A mutató 100 pontos "semleges" értéke az átlagos 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésnek felel meg.

"A német gazdaság számos kockázati tényező ellenére is élénk növekedésben van" - kommentálta az elemzés megállapításait Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúrakutatási vezetője. Hozzátette: "a vállalatok az elmúlt fél évben jelentős mértékben felduzzasztották megrendelés-állományukat, az ipari termelés az év eleje óta az ágazatok széles körére kiterjedve nőtt, az üzleti hangulatindexek pedig kiemelkedően kedvező értékeket mutatnak. Mindez jórészt a növekvő exportnak köszönhető. A világgazdaság ismét lendületbe jött, amiből nem utolsó sorban a német termékek is szépen fognak tudni profitálni."

A növekedést a lakossági fogyasztáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások is támogatják. A lakossági fogyasztás emelkedik, a foglalkoztatás javul és ez pozitív hatással van a bérek alakulására is. "A lakossági fogyasztás továbbra is a gazdasági növekedés egyik hajtóerejének számít, veszít azonban valamelyest lendületéből, mivel reálértéken a béremelkedést felemészti az infláció" - mutatott rá Simon Junker, a DIW konjunktúrakutatója.

Kevéssé kedvező a kép azonban a vállalati tőkeberuházások terén. Az ipar magas kapacitáskihasználtsággal termel ugyan, a vállalatok beruházási hajlandóságát azonban számos kockázati tényező, például az európai választási bizonytalanságok, a Brexit tárgyalási folyamat alakulása és a nehezen felmérhető amerikai gazdaságpolitika fogja vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!