Donald Trump az erőszakos tüntetőket ostorozta keddi arizonai kampánygyűlésén

Külföld, 2020.06.24

Donald Trump amerikai elnök az erőszakos tüntetőket bírálta kedden este az arizonai Phoenixben tartott kampányrendezvényén.

Utalva arra, hogy keddre virradóra a fővárosban, Washingtonban a Fehér Ház előtti téren erőszakos tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének az emlékművét, Trump hangsúlyozta: "egy békés politikai mozgalom nem így viselkedik". Majd hozzáfűzte: "ez a totalitárius rendszerek és a diktátorok viselkedése, és azoké, akik nem szeretik az országunkat".

Az elnök úgy fogalmazott: az erőszakos tüntetők "gyűlölik a mi történelmünket, gyűlölik a mi értékrendünket és gyűlölnek mindent, amit mi, amerikaiak becsülünk". Leszögezte: "mi nem térdelünk le a baloldali zsarnokok előtt".

Az elnök egy úgynevezett megatemplomban, azaz óriási templomban beszélt, ahol a többezres közönség elsősorban a fiatal korosztályokból került ki. A rendezvényt Diákok Trumpért címmel hirdették meg. Szerte az országból érkeztek fiatal konzervatívok, annak ellenére, hogy a város demokrata párti polgármestere, Kate Gallego a koronajárványra hivatkozva helytelenítette a nagygyűlés megtartását. A templom előtt több száz tüntető gyülekezett, amikor azonban elkezdték elzárni az utakat, a rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök - amerikai sajtójelentések szerint - a látóképességet ideiglenesen korlátozó villanógránátokkal szétoszlatták a protestáló csoportokat.

A kampányrendezvény előtt Trump az arizonai-mexikói határvárosban, Yumában járt, ahol a határon épülő fal újabb szakaszát nézte meg, és egy fekete filctollal aláírt a falon egy kis táblát, amelyen megörökítették, hogy ezzel készen áll a határfal e 200 mérföldes szakasza. "A határunk soha nem volt ennél biztonságosabb" - jelentette ki az arizonai kormányzó, a republikánus Doug Ducey és a határvédelmi szervek vezetői társaságában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!