Donald Tusk: Lengyelország mindent megtesz az ukrán győzelem érdekében

Külföld, 2024.01.22

    Kijev, 2024. január 22., hétfő (MTI/PAP/Reuters/dpa) - Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje Ukrajna győzelmi esélyeit az Oroszországgal folytatott küzdelemben - jelentette ki hétfőn Donald Tusk egynapos kijevi látogatása során.

A lengyel kormányfő hétfő reggel, biztonsági okokból előzetes bejelentés nélkül, vonattal érkezett az ukrán fővárosba. A nap folyamán tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A Zelenszkijjel tartott közös sajtókonferencián Tusk elmondta: Lengyelország Ukrajnát alapvetően elvi okokból, de saját biztonságának érdekében is támogatja.

"Lengyelországban jelenleg túlfűtöttek az érzelmek, és politikai konfliktusok vannak az októberi választások után. Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk: Ukrajnának minden rendelkezésre álló segítséget meg kell adni az Oroszország elleni harcban, hiszen a lengyel nemzet és a lengyel állam biztonsága is kockán forog" - mutatott rá.

Elmondta: Lengyelország kész katonai hardvert és felszereléseket gyártani Ukrajna számára, és Kijevvel együtt fogja keresni közös védelmi beruházások finanszírozásának lehetőségét. Szó esett a fegyver- és lőszergyártás terén megvalósítandó közös beruházásokról is - tette hozzá.

Arról biztosította az ukrán elnököt, hogy Lengyelország Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának minden vonatkozásában igyekszik támogatni Kijevet, hogy annak EU-tagsága "gyorsan ténnyé váljon".

A kamionosok blokádjával kapcsolatban elmondta, hogy az Ukrajnába irányuló lengyel áruszállítás ügyében olyan megállapodást terveznek, amely mindkét ország biztonságát és érdekeit szolgálja.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Tusk kormányfővé választása után először Ukrajnába látogatott kétoldalú tárgyalások céljából. A lengyel kamionosok blokádja miatt az elmúlt hónapok alatt romlott a két ország közti viszony - emlékeztetett -, de a lengyel miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy az összes létező súlyos probléma megoldható kormányközi szinten, és az erre irányuló munka hamarosan elkezdődik.

Véleménye szerint az orosz katonai megszállás globális biztonsági következményekkel jár, ami Lengyelországot földrajzi közelsége miatt különösen érinti.

Tusk a Denisz Smihal ukrán kormányfővel tartott találkozóján bejelentette, hogy megújítják a kormányközi konzultációk formáját Ukrajnával. Elmondta, hogy az ukrán fél érdekelt lengyel cégek ukrajnai jelenlétében, többek között ukrajnai autópályák építésében való részvételükben. Megállapodtak abban, hogy négy új határátkelőt nyitnak, és fejlesztik a határ menti infrastruktúrát.

Smihal Ukrajna idei évi három fő célkitűzésének megvalósításához kérte Lengyelország támogatását. Ezek: az Európai Tanács Ukraine Facility pénzügyi támogatási eszközének megerősítése, Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése és a NATO washingtoni csúcstalálkozóján egyértelmű döntés meghozatala Ukrajna tagságáról a katonai szövetségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!