Donald Tusk: Varsó átmeneti kereskedelmi határzárról egyeztet Kijevvel

Külföld, 2024.02.28

A lengyel kormány a kereskedelmet érintő átmeneti határzárról egyeztet Kijevvel - közölte Donald Tusk lengyel kormányfő szerdán Varsóban.

"Nem árulok el semmilyen titkot: az ukrán féllel a határ átmeneti lezárásáról, általában az árucsere leállításáról egyeztetünk" - válaszolt Tusk a norvég hivatali partnerével, Jonas Gahr Storével közös sajtóértekezleten egy újságírói kérdésre.

Nyomatékosította: a megoldás csak átmeneti lenne, és "fájdalmas is mindkét fél számára".

"Készen állok arra, hogy az ukrán határt illetően akár kemény döntéseket is hozzak" - fogalmazott Tusk. "Mindig Kijevvel egyeztetve, a szükségtelen feszültségek elkerülése végett" - fűzte hozzá.

Jelezte: a határzár témáját azon a csütörtökre tervezett találkozón is napirendre tűzi, amelyen az ukrán áruk behozatala miatt is zajló lengyelországi gazdatiltakozások szervezőit fogadja. Arra emlékeztetett, hogy Lengyelországnak kereskedelmi többlete van Ukrajnával szemben.

Tusk megerősítette múlt heti bejelentését, miszerint az uniós helyreállítási terv első, 6 milliárd eurós részletéből 1,5 milliárd eurót kisebb lengyelországi mezőgazdasági termelőknek szánják. A pénzt "talán már holnap, de biztosan a legközelebbi napokban" folyósítják Lengyelországnak - közölte a kormányfő.

A Jonas Gahr Storével folytatott tárgyalások kapcsán Tusk közölte: Lengyelország és Norvégia növelni akarja Ukrajnának a fegyverszállítások, az újjáépítés és a gazdaság terén nyújtott segítséget, és más államokat is késztetni szeretnének erre.

Bejelentette: Lengyelország együtt fog működni skandináv partnereivel a Balti-tengeri térséget érintő katonai biztonság érdekében.

A norvég miniszterelnök aláhúzta: az ukrajnai háború kihat egész Európa biztonsági rendjére. Utalva a NATO kollektív védelemről szóló elvére kijelentette: a szövetség a közös biztonságot garantálja, és "senkire sem jelent veszélyt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!