Donald Trump a kongresszusi vezetőkkel egyeztetett az illegális bevándorló fiatalokat védő program megszüntetéséről

Külföld, 2017.09.06

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus vezető politikusaival egyeztetett az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-program megszüntetéséről.

Az elnök a kongresszusi vezetőkkel a Fehér Házban tartott megbeszélései után újságíróknak azt mondta: nincsenek újabb ötletei és megoldási javaslatai a program megszüntetésének bejelentése után.

Az elnök szerdára virradóra ugyanis Twitter-üzenetet tett közzé amelyben azt írta: amennyiben a kongresszus hat hónapon belül nem talál megoldást a helyzet törvényi rendezésére, akkor ő személyesen ismét áttekinti a helyzetet. Ebből nem egy elemző azt a következtetést vonta le, hogy Donald Trump esetleg újabb javaslatot terjeszt majd elő a DACA-programról.

A 2005-ben Barack Obama által elnöki rendelettel bevezetett - és a gyermekként illegális bevándorló szüleik által az Egyesült Államokba hozott fiatalok kiutasítástól való védelmét biztosító - program megszüntetését kedden jelentette be Jeff Sessions igazságügyi miniszter. A program megszüntetését a demokraták egyhangúlag elutasították, a republikánusok viszont megosztottak. Paul Ryan házelnök szerdán ismét leszögezte: egyetért az elnök döntésével és teljes mértékben együttműködik majd vele az új bevándorlási törvény kimunkálásában.

Ryan leszögezte azt is, hogy a határok védelmének ügyével szintén okvetlenül foglalkozni kell. Steve King, iowai republikánus képviselő viszont úgy vélekedett, hogy nem a kongresszusnak kell megoldania ezt a kérdést. King utalt arra, hogy a kongresszusnak nem sikerült megszavaznia az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt és jelenleg az adóreformra kell koncentrálnia.

A DACA megszüntetése ellen tiltakoztak nagy amerikai cégek vezetői, kisebb tüntetéseket tartottak Washingtonban, New Yorkban és Denverben.

Chicagó demokrata párti polgármestere, Rahm Emmanuel pedig - aki a korábban az előző elnök, Barack Obama kabinetfőnöke volt - "Trump-mentes övezetté" nyilvánította a várost.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!