Donald Trump: közel a megállapodás a demokratákkal a bevándorlógyermekeket védő programról

Külföld, 2017.09.14

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a republikánus kormányzat közel áll a megállapodáshoz a demokratákkal a DACA programról, amely eddig a gyermekkorukban illegális bevándorlókként szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett fiatalokat védte a kitoloncolástól.

Az elnök csütörtök délelőtt, mielőtt a hurrikán sújtotta Floridába indult, újságírói kérdésekre válaszolva hangoztatta, hogy lesz megállapodás a demokratákkal.

"Dolgozunk terven a masszív határőrizetről, és dolgozunk terven a DACA-ról" - mondta Trump, és leszögezte, hogy a várható megállapodás magában foglalja majd az "erőteljes határvédelmet is".

Hozzátette: az amerikai-mexikói határra tervezett fal mindenképpen megépül, és költségeinek finanszírozására "később kerül sor". Jelenleg a már meglévő falat javítják és mintadarabokat vesznek ki belőle a további építkezéshez.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a republikánus törvényhozók vezetői támogatják a DACA-ról szóló megállapodás tervét.

Donald Trump azt követően nyilatkozott a demokratákkal kötendő megállapodásról, hogy csütörtökön reggel két, ellentmondásos Twitter-üzenetet tett közzé, melyben cáfolta, hogy a Fehér Házban előző este tartott díszvacsorán megállapodott volna a demokrata törvényhozók vezetőivel a DACA program tiszteletben tartásáról.

Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot öt évvel ezelőtt az akkori elnök, Barack Obama hívta életre azzal a céllal, hogy a gyermekkorukban illegális bevándorlókként szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett fiatalokat megvédje a kitoloncolástól. Trump azonban elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy kiutasíttatja az érintetteket az országból, és megszünteti a nekik védelmet nyújtó programot. E hónap elején Trump bejelentette, hogy a programot fél év múlva visszavonják., de addig a kongresszusnak ki kell dolgoznia a helyzet átfogó rendezésének törvényi feltételeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!