Dragnea elítélése - A kisebbik kormánypárt elnöke cáfolta, hogy sürgősségi rendelettel módosítanák a büntetőjogot

Külföld, 2018.06.25

Cáfolta a kisebbik román kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök hétfőn, hogy a szociálliberális kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel akarná módosítani a büntető törvénykönyvet és perrendtartást.

Romániában az ellenzéki szervezetek országszerte tüntetéssorozatba kezdtek az elmúlt hétvégén, tiltakozásul az ellen, hogy az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök kilátásba helyezte: a kormánytöbbség most már "radikálisabb" módszerekkel fogja megvalósítani az ellenzék által óvásokkal hátráltatott igazságügyi reformot. Az ellenzék ezt úgy értelmezte: a kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel akarja megszünteti vagy enyhíti a hivatali visszaélés büntethetőségét, hogy a fellebbviteli tárgyaláson megmentse Dragneát a börtöntől­.

Tariceanu azt mondta: a hétfő reggeli, Viorica Dancila miniszterelnökkel és a PSD elnökével tartott koalíciós egyeztetésen nem merült fel, hogy - azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi kormányrendelettel, vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptessék hatálya a büntetőtörvénykönyv és a büntető eljárás módosításait. Az utóbbi egy olyan törvényhozási eljárás, amikor a parlament meg sem vitatja a kormány által előterjesztett törvénycsomagot, s annak hatályba lépését az ellenzék kizárólag a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg.

Tariceanu közölte: a bukaresti kormány tájékoztató anyagot állít össze európai és euroatlanti partnerei számára az igazságszolgáltatási törvényekkel és büntetőjog "európai szellemű módosításával" kapcsolatos terveiről, az ezekről terjesztett rágalmak megcáfolása érdekében.

Hétfőn Cseke Attila, a kormánykoalícióval együttműködő RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is jelezte: az RMDSZ sem támogatja, hogy ilyen fontos témában sürgősségi rendeletet hozzon a kormány.

A jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionel Danca úgy vélekedett: nem lehet bízni Tariceanu bejelentésében, mert az szerinte csak utcai tüntetések "leszerelését", az ellenzéki szervezetek "éberségének elaltatását" szolgálja, a szociálliberális kormány pedig bármikor kész tények elé állíthatja az országot, ahogyan tette azt tavaly januárban a büntetőtörvénykönyvet módosító, éjszaka elfogadott 13-as számú kormányrendelettel, amelyet csak a több százezres tüntetések hatására vont vissza az akkori Grindeanu-kormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!