Duplájára nőtt egy év alatt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió behozatalában

Külföld, 2018.09.20

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbiakhoz képest, ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli tájékoztatás szerint az Egyesült Államok részesedése jelenleg 52 százalék a teljes uniós behozatalban szemben a tavaly azonos időszaki 25 százalékkal, ami mintegy 133 százalékos emelkedést jelent.

A második helyezett Brazília az import 40 százalékát biztosítja, ezt követi Kanada és Paraguay (2,3 százalék), illetve Uruguay (1,7 százalék).

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos üdvözölte a friss adatokat, amelyek szerinte azt mutatják, hogy az Európai Unió eleget tesz vállalásainak.

"Ez tükrözi régóta fennálló kereskedelmi kapcsolatunkat és azt a potenciált, hogy sokkal többet el tudunk érni, ha együtt dolgozunk annak fejlesztésén" - mondta.

A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai-európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!