Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Külföld, 2024.06.03

Együttműködési megállapodást írtak alá a missziói és diakóniai munka összehangolásáról a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői hétfőn Nagyváradon.

Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspök felidézte: a két szervezet közötti együttműködés nem hirtelen indult, "Isten munkálta ki fokozatosan". Ahogy a közös szolgálatnak is voltak előzményei, közös projektek, mint a kárpátaljai magyaroknak vagy a szír-török földrengés áldozatainak a megsegítése.

"És hiszem, hogy már a múltunk, ami mögöttünk van, is hálaadásra késztet bennünket, és reményteljesen tekintünk előre" - mondta a püspök, hozzátéve: a Nemzeti Összetartozás Napjához közeledve szorosabbra fűzik az együttműködést.

Az egyházi elöljáró a szeretetszolgálat jelentőségéről szólva elmondta: ez az ige az evangélium megvédését jelenti a mindennapokban, de a bajbajutottakra való odafigyelést, a rászorulók szolgálatát is. Nemcsak anyagi segítséget, hanem lelki támogatást és az értük való imádkozást is feltételezi - mondta.

"Minden szolgálatnak a kiindulópontja az Isten iránti szeretet, az élő hit. Az élő hitű ember szolgál" - fogalmazott, rámutatva, hogy ezt alázatosan teszi, "nem feltűnik, hanem eltűnik" a szolgálatban. Hangsúlyozta: a szeretetszolgálat és az egyházkerület is "a legkisebbek" szolgálatát vállalja fel, akiknek mindig azt kell nyújtani, amire szükségük van, ezt pedig csak Istennel szoros közösségben élve lehet felismerni.

Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke elmondta: a két intézmény a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán is szeretné kifejezni, hogy "együvé tartozik". "A református egység nem öncél. Nem azért van, hogy leüljünk, beszélgessünk, aztán dolgunk végeztével hazamenjünk. A református egységet az Úr a bennünket körülvevő társadalomért kovácsolta össze" - mondta, hozzátéve, hogy június 4-én is ezt kell felmutatni.

Emlékeztetett: a református egység 15 éve született meg, és a korábban is együttműködő egyháztesteket "magasabb szintre emelte".

Elmondta: az együttműködés célja "a belső összekapaszkodás", hogy a felek egymás hite által erősödjenek. "Mert a bizalom az egyházban az egyik legnehezebben megküzdhető, kivívható érdem, és nagyon fontos meg is tartani" - mondta. De a feleknek "számon is kell tartaniuk egymást", tudniuk kell, hogy a külhoni területeken élők milyen gondokkal küzdenek.

Rámutatott: nem egyoldalú a segítségnyújtás, sokszor az anyaországnak van szüksége a határon túli példákra, mert Magyarországon nagyon sok diakóniai megmozdulási forma kezd megkopni, ami a határon túl él a gyülekezetekben. Hangsúlyozta: az együttműködés célja tervszerűbben, szervezettebben és hatékonyabban, egységesen megjelenni a társadalom felé.

Ugyanakkor nem cél "a helyi erőforrások kiszorítása", a szeretetszolgálat nem akarja gyengíteni az egyház helyi közösségeit. Az együttműködésnek erősíteni kell a gyülekezetekben a diakóniai látást, kezdeményezőkészséget, képességet és adományozási készséget - hangzott el.

Újságírói kérdése elhangzott: az éves munkatervek egyik központi feladata a kárpátaljai segítségnyújtás. Kárpátalján a 24 szociális konyha üzemeltetése a fő cél, ehhez kell biztosítani az alapanyagot, mivel nagyon sok egyedül maradt idős embernek nyújtanak segítséget, de a karácsonyi programokban is szoros együttműködés van a felek között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!