EJEB: Oroszország nem vizsgálta ki megfelelően huszonegy csecsenföldi civil meggyilkolását

Külföld, 2017.10.10

Elmarasztalta Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mely elsőfokon kedden kimondta, hogy az orosz hatóságok az elmúlt több mint másfél évtizedben nem vizsgálták ki megfelelően huszonegy csecsenföldi civil meggyilkolását.

A felperesek amiatt fordultak a strasbourgi székhelyű törvényszékhez, mert orosz katonák megölték a hozzátartozóikat 2000. február 5-én a Groznij melletti Novije
Aldiben, és beadványuk szerint az illetékes hatóságok azóta sem folytattak le kellően alapos nyomozást az ügyben.

Keddi ítéletében a bírói testület helyt adott a felperesek érveinek, elmarasztalta Oroszországot, és a jogsértés miatt összesen 285 ezer euró (mintegy 89 millió forint) kártérítést és 2500 euró (800 ezer forint) perköltséget ítélt meg a húsz panaszosnak.

Sok hasonló, Csecsenföldön elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos ügy van még az EJEB előtt, amely már több alkalommal ítélt meg kártérítést csecsen áldozatok rokonai javára.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!