Elemzőcég: megközelíthetik a négymilliárd fontot az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők ruandai áttelepítési tervének költségei

Külföld, 2024.03.18

Megközelíthetik a négymilliárd fontot az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők ruandai áttelepítési tervének költségei az egyik tekintélyes londoni gazdasági-politikai kutatóintézet hétfőn ismertetett számításai szerint.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) becslése szerint az illegális migrációról szóló törvény tavaly júliusi elfogadása óta hozzávetőleg 20 ezren érkezhettek Nagy-Britanniába szabályozatlan körülmények között, és a jogszabály az ő esetükben már kizárja a menedékjogi folyamodvány nagy-britanniai benyújtását.

Az IPPR közölte: az érintettek ruandai áttelepítési programja a különböző hozzájárulási költségek miatt még abban az elméleti esetben is 1,1 milliárd fontjába (507 milliárd forint) kerülne a brit kormánynak, ha az áttelepített menedékkérők mindegyike érkezése után azonnal elhagyja a közép-afrikai országot.

Ha a Nagy-Britanniából áttelepített összes menedékkérő mindegyike legalább öt évig Ruandában marad, a ruandai kormányának folyósítandó költségtérítések összege ebben az ötévi távlatban 3,9 milliárd fontra (1800 milliárd forintra) emelkedne.

Az IPPR szerint mindez azt jelzi, hogy a szabályozatlan körülmények között Nagy-Britanniába belépő menedékkérők ruandai áttelepítési terve - az etikai, jogi és gyakorlati kifogások mellett - "milyen kivételes mértékben rossz értékarányú ráfordítás".

Ahhoz, hogy a program költséghatékony legyen, a tervnek erőteljes elrettentető hatást kellene gyakorolnia, de alig mutatkozik bizonyíték arra, hogy ilyen hatás érvényesülne - fogalmaz az IPPR hétfői elemzése.

Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. Ez a megállapodás - amely több százmillió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is tartalmaz a közép-afrikai ország számára - lehetővé tenné, hogy azokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az "innovatív megközelítés" biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét.

Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban, és ennek megállítása végett kötötte meg csaknem két éve az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával.

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

A jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett törvénytervezetben próbálja rögzíteni, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A tervezet vitája ezekben a hetekben zajlik a londoni parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!