Elhalasztották a belgrádi közgyűlés megalakulását, mert nem volt meg a szavazóképesség

Külföld, 2024.02.19

Nem volt jelen elegendő képviselő hétfőn ahhoz, hogy szavazatképes legyen a belgrádi városi képviselő-testület, ezért az alakuló ülést március elsejére halasztották.

Az ülés előtt Aleksandar Sapic, a Szerb Haladó Párt (SNS) politikusa, Belgrád polgármestere közölte, hogy a 110 tagú közgyűlésben megvan a többsége a pártjának és koalíciós partnereinek. Az ülés megkezdésekor viszont éppen az SNS, valamint szövetségese, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) képviselői nem jelentek meg, illetve a Mi - A nép egy hangja nevű választási lista képviselői is távol maradtak.

A december 17-i előrehozott önkormányzati választáson a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic - Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az erőszak ellen nevű lista 43-at. A Mi - A nép egy hangja listának hat, az SPS-nek pedig öt mandátum jutott.

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt.

Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen listának azonban nincs meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép egy hangja lehet a mérleg nyelve. A tömörülést vezető Branimir Nestorovic a végleges eredmények kihirdetése óta többször is módosította álláspontját arról, hogy támogatná-e az SNS-t vagy sem.

A hétfői ülésen a politikusok a képviselői esküjüket tették volna le, illetve a napirenden szerepelt még a képviselő-testület elnökének a megválasztása. A szerbiai törvények szerint viszont egy városi közgyűlés csak akkor tekinthető megalakítottnak, ha megválasztják az elnökét és a titkárát.

Amennyiben március 3-ig sem alakul meg a városi képviselő-testület, új voksolást kell kiírni a fővárosban, és a kiírástól számítva 45-60 napon belül meg is kell tartani. A decemberi választásokat követően az ellenzék éppen a voksolás megismétlését követelte, hétfőn pedig Vladimir Obradovic, a Szerbia az erőszak ellen lista politikusa "az ellenzék hatalmas győzelmének" nevezte, hogy nem tudott megalakulni a közgyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!