Elhunyt Sandra Day O'Connor, az amerikai Legfelsőbb Bíróság első női tagja, nyugalmazott bírája

Külföld, 2023.12.01

Elhunyt 93 éves korában Sandra Day O'Connor, az amerikai Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája, aki első nőként szolgált az Egyesült Államok legfontosabb bírói testületének tagjaként - közölte a bírói testület pénteken.

Sandra Day O'Connorra elveihez ragaszkodó mérsékelt konzervatívként emlékeztek, aki történelmet írt. A jogászt 1981-ben Ronald Reagan akkori elnök jelölte a Legfelsőbb Bíróságba, amelynek 2006-ig volt tagja. Azt megelőzően Kaliforniában és Arizonában több választott igazságügyi tisztséget töltött be, valamint két cikluson keresztül tagja volt Arizona állam szenátusának.

Nyugdíjazása után is aktív maradt közéleti kérdésekben, többi között a bírói függetlenség és polgári ismeretek oktatásának szószólójaként.

John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság vezető bírája történelmi személyiségként, és úttörőként említette közleményében, illetve olyan emberként, aki a testületben betöltött feladatát "rendíthetetlen eltökéltséggel, vitathatatlan képességgel és megnyerő őszinteséggel" látta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!