TV műsor

Elítélték az 1995-ös bugyonnovszki terrortámadás egyik bűnrészesét

Külföld, 2018.06.14

Tizennégy évi szabadságvesztére ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság csütörtökön Badruddi Daudovot, a dél-oroszországi Bugyonnovszk ellen 1995-ben elkövetett túszejtéses terrortámadásban való bűnrészesség címén.

Daudov, akit túszejtés, terrorizmus és a szervezett bűnözésben való részvétel miatt ítéltek el, ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig közölte, hogy fellebbezni fog. Az elítélt jogi képviselője szerint ügyfele a támadás idején bizonyíthatóan Csecsenföldön tartózkodott.

1995. június 14-én Samil Baszajev vezetésével mintegy 200 szakadár csecsen harcos támadta meg a Csecsenföldön kívül, a Sztavropoli területen fekvő Bugyonnovszkot, elbarikádozta magát a város kórházában. A terroristák több mint 1500 embert ejtettek foglyul. Az öt napig tartó túszdrámában az Interfax hírügynökség adatai szerint 129-an vesztették életüket, és 317-en sebesültek meg. Az orosz fegyveres erők végül szabad elvonulást engedélyeztek a csecsen harcosoknak, akik számos túszt magukkal vittek Csecsenföldre.

Ez az akció is közrejátszott abban, hogy 1995. június 22-én ideiglenes megállapodás született a csecsenföldi ellenségeskedés beszüntetéséről.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!