Elmaradt a várttól a második negyedévi német gazdasági növekedés

Külföld, 2017.08.15

A vártnál kisebb lett a második negyedévi német GDP-növekedés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden kiadott előzetes adatai szerint.

A második negyedévben a német gazdaság ár-, szezonális- és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben 0,7 százalék volt a negyedéves GDP-növekedés.

Változatlan áron számolva a második negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a német gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, míg az első negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés. Az év első két negyedéve azonban erős naptári hatásnak volt kitéve, mivel az első negyedévben három munkanappal volt több, mint egy évvel korábban, a második negyedévben pedig három munkanappal kevesebb. Naptári hatásoktól megtisztítva a második negyedévi éves GDP-növekedés 2,1 százalék, az első negyedévi pedig 2,0 százalék.

A második negyedévi negyedéves GDP-növekedésre az elemzők 0,7 százalékot vártak, magasabbat a tényleges 0,6 százaléknál. Az éves GDP-növekedési ütemre 1,9 százalékot várt az elemzői közösség az elért 0,8 százalék helyett.

A második negyedévi német bruttó hazai terméket 44,2 millió dolgozó állította elő, 664 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A növekedés legerősebb motorjaként a Destatis kimutatása szerint a lakossági fogyasztás mellett a közkiadások növekedés működött közre. Növekedtek a beruházások és az építőipar teljesítménye is. A külkereskedelmi forgalom viszont fékezte a GDP-növekedés ütemét, mivel a megtisztított import volumene nagyobb ütemben nőtt, mint az export.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!