Először fosztottak meg állampolgárságuktól honosított bűnelkövetőket Oroszországban

Külföld, 2023.12.13

Első alkalommal fosztottak meg állampolgárságuktól honosított bűnelkövetőket Oroszországban az erről rendelkező törvény október végi hatálybalépése óta: az orosz belügyminisztérium fővárosi főosztályának sajtószolgálata szerdán közölte, hogy két, kábítószer-kereskedelem miatt elmarasztalt személytől elkobozták az orosz útlevelet.

Az egyiküktől 19, a másiktól egy csomag mefedron szintetikus kábítószert foglaltak le. A bűnelkövetők korábbi állampolgárságát a tájékoztatásban nem nevezték meg, csak annyit közöltek, hogy mindkettőjüket az orosz büntető törvénykönyv 228. cikkének 2. pontja alapján büntetőjogi felelősségre vonták, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően ítélték el, majd határozatot adtak ki az orosz állampolgárságuk megszüntetéséről.

"Az Oroszországi Föderáció állampolgárságáról szóló törvény, amelyben újdonságként jelent meg az orosz állampolgárság megszüntetésének jogintézménye, október 26-án lépett hatályba" - hangzott a közlemény, amely arra is kitért, hogy a retorzió egyik oka a 24. cikkben foglalt bűncselekmények elkövetése lehet, egyebek között az illegális kábítószer- és fegyverkereskedelem.

Az RBK gazdasági lap emlékeztetett rá, hogy egy április óta hatályos törvény alapján megvonható a szerzett állampolgárság a hamis hírek terjesztése, a hadsereg lejáratása és az ország "nemzetbiztonságát veszélyeztető" cselekedetek miatt is. A büntetés lehetséges indokait a büntető törvénykönyv több mint 60 cikke tartalmazza. Az orosz alkotmány 6. cikke ugyanakkor tiltja az állampolgárságtól való megfosztást. Az alaptörvény szerint "az Oroszországi Föderáció állampolgára nem fosztható meg állampolgárságától vagy annak megváltoztatásához való jogától". Az alkotmány nem tesz különbséget a születési jogon járó és a szerzett állampolgárság között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!